Katolická církev v Polsku se potýká s problémem odpadlíků

Každý pátý kněz opouští katolickou církev a ze seminářů odchází více než polovina studentů teologie. K těmto číslům dospěl polský list Życie Warszawy na základě rozhovorů se sociology církve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lavice a oltář kostela

Lavice a oltář kostela | Foto: Jan Rosenauer

Církev žádné oficiální statistiky nezveřejnila. Problém odpadlíků je jedním z tabu. Podle sociologa Józefa Baniaka jsou příčiny odchodů z církve různé. Někteří známí a uznávaní kněží odcházejí kvůli neschopnosti církve vypořádat se s minulostí, zejména po posledních aférách kolem spolupráce některých duchovních s bývalou státní bezpečností. Jiní vyměnili sutanu za civilní šaty kvůli alkoholu, neshodám s nadřízenými nebo sexuálním deliktům.

Kněz Piotr Dzedzej na základě rozhovorů s 30 bývalými duchovními připravuje knížku, která by měla vyjít na podzim. Popisuje v ní například historii opětované lásky mezi jedním knězem a vicemiss Polska. Článek v listu Życie Warszawy vyvolal živý ohlas internetových čtenářů. Mnozí z nich církev brání, jiní popisují konkrétní zkušenosti. Jeden čtenář například napsal: Můj farář chodí za slečnou a vikáři běhají za chlapci.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme