Německý mediální magnát Kirch vyhlásil bankrot

Nejvýznamnější podnikatel v německých elektronických médiích Leo Kirch oznámil soudu platební neschopnost. Kirch gruppe zaměstnává více než 10 tisíc lidí, vlastní práva k tisícům filmů a také na přenosy japonsko-korejského mistrovství světa v kopané. Podle berlínského zpravodaje Českého rozhlasu Davida Šťáhlavského jde od března už o třetí kolaps německých ekonomických gigantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

satelitní anténa

satelitní anténa | Foto: Pavel Janota

Dva ze tří zkrachovalých gigantů sídlí v Bavorsku, kde vládne Schröderův volební vyzyvatel Edmund Stoiber. Situace kolem Kirch grouppe se liší v tom, že věřitelské banky hodlají zachránit prosperující divize koncernu. Přesto se Německo, které samo expanduje na zahraniční mediální trhy, zřejmě neubrání příchodu dravých magnátů z Austrálie a Itálie.

"Německo je svobodný stát s tržní ekonomikou, jsme v zásadě otevřeni všem zahraničním investorům," řekl na tiskové konferenci v Berlíně kancléř Gerhard Schröder. V zásadě proto nic nenamítá proti tomu, aby Rupert Murdoch zavedl v Německu placenou televizi jako v Británii, avšak aktivity magnáta Silvia Berlusconiho považuje za problematické vzhledem k jeho postavení italského premiéra.

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme