ÚOHS snížil rekordní pokutu pro RWE Transgas

Antimonopolní úřad snížil pokutu pro společnost RWE Transgas z původních 370 na 240 milionů korun. Firma dostala trest za to, že zneužila svého dominantního postavení na trhu a rok bránila otevírání trhu s plynem. RWE trvá na tom, že žádné škody nezpůsobila, další postup zváží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

RWE ovládá 80 procent tuzemského trhu s plynem. V původním rozhodnutí z loňského léta mluví antimonopolní úřad o třech pochybeních proti hospodářské soutěži.

Firma podle něj zneužila svého dominantního postavení, když domácnostem účtovala za zemní plyn stejné ceny jako velkým odběratelům. Distributorské firmy ze skupiny RWE měly ve smlouvách jiné podmínky než ostatní dodavatelé, a byly tak zvýhodněny. Všichni distributoři byli navíc v dodávkách plynu omezeni i územně.

"Snížení je způsobeno jednak tím, že jeden delikt jsme z rozhodnutí vyjmuli, dále a především je způsobeno tím, že po vydání prvostupňového rozhodnutí společnost RWE Transgas začala spolupracovat, snažila se ten stav napravit, staré smlouvy, které byly závadné z pohledu soutěžního práva, odstranili," řekl dnes předseda úřadu Martin Pecina..

Pokuta 240 milionů i tak zůstává nejvyšší, jakou kdy úřad ve své historii uložil jedné firmě. Přesto mohla být podstatně vyšší. Podle zákona může ÚOHS uložit sankci až do výše deseti procent ročního obratu. V případě RWE by to bylo asi šest miliard korun. Verdikt už posoudila Evropská komise a je pravomocný. RWE tak pokutu musí zaplatit, zároveň s tím se může obrátit na soud.

Podle mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského společnost vnímá pozitivně, že ÚOHS zohlednil některé z řady jejích argumentů uplatňovaných v průběhu správního řízení a pokutu výrazně snížil. "Jsme však nadále přesvědčeni, že náš postup nezpůsobil v roce 2005 na trhu žádné škody," reagoval mluvčí v tiskové zprávě s tím, že rozhodnutí bude RWE analyzovat a poté zvolí další postup.

Vladan Dokoupil, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme