Evropská komise navrhla výrazné zvýšení spotřební daně z nafty

Evropská komise chce zvýšit spotřební daň z nafty. Komisař pro daňovou politiku Lázslo Kovács dnes navrhl, aby její minimální sazba stoupla v průběhu několika let asi o čtvrtinu. Pokud budou s takovým zvýšením souhlasit i členské země, zasáhne to také české motoristy a přepravce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceník benzinové čerpací stanice

Ceník benzinové čerpací stanice | Foto: Marián Vojtek

Skoncujme s tankovací turistikou, říká komisař Kovács v odkazu na situaci, kdy kamiony jezdí například z Německa čerpat do České republiky nebo Polska, aby ušetřily. Zatímco v Česku je totiž spotřební daň z nafty 336 eur na tisíc litrů, v Německu je to skoro 500 eur.

Do roku 2014 chce proto komisař Kovács zvýšit minimální sazbu v celé unii na 380 eur. Argumentuje i tím, že toto opatření bude mít pozitivní vliv na životní prostředí, protože zamezí zbytečným cestám těžkých nákladních aut za levnější naftou.

Některé novější členské země si dohodly přechodná období, která jim umožní alespoň oddálit zdražení nafty, které opatření v konečném důsledku bude podle všeho znamenat. Ne tak Česká republika. Návrh Evropské komise musí schválit Evropský parlament a odsouhlasit všechny členské státy. Protože jde o daně, má každá členská země právo veta.

Už nyní podle Kovácse má jeho návrh podporu většiny zemí a komisař věří, že se mu podaří přesvědčit i ty váhající. Ani samotná Evropská komise přitom nebyla v názoru toto opatření jednotná, několik jích členů se stavělo proti.

Například komisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaite argumentovala, že zvýšení minimální sazby daně přispěje k růstu cen pohonných hmot v době, kdy už tak velmi rychle stoupají. Podobné názory ale v komisi zjevně zůstaly v menšině.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme