14.3.

14. březen 2007

African Guitar Summit 2 Kanada patří k zemím s velkým počtem přistěhovalců z Afriky, mezi nimiž jsou samozřejmě i hudebníci. První album sestavy s názvem African Guitar Summit, Africký kytarový summit vzniklo před třemi lety - a po velmi příznivé reakci publika vydali tito afričtí kytaristé v loňském roce album African Guitar Summit 2. Jejich úspěch má zcela racionální důvod: Afrika je totiž pověstná bohatstvím vyhraněných kytarových stylů, které vznikly přenosem tradičních melodií z lidových strunných nástrojů na hmatník kytary. V sestavě jsou hudebníci z Madagaskaru, Guineje, Rwandy, Keni a dalších zemí.

Mewobi trk 6 / 06:43

V následující skladbě zpívá kytarista z Rwandy, který se jmenuje Mighty (maity) Popo, a to za doprovodu dalších tří kytaristů: hrají Alpha Yaya Diallo z Guineje, a dva kytaristé z Madagaskaru - Madagascar Slim a Donné Roberts.

Frere Moussa trk 3 / 05:11

Vedle kytar hrají na albu African Guitar Summit i některé ryze africké nástroje: ve skladbě Teme se prolínají zvuky dřevěného perkusivního balafonu s latinskoamerickými claves i s všudypřítomnými kytarami: zpívá Alpha Yaya Diallo z Guineje.

Teme trk 4 / 04:20

Ty nejznámější africké kytarové styly jsou většinou svázány se zeměmi západní Afriky - jako je Mali nebo Guinea - a také s Kongem. Následující skladba nás zavede na východní pobřeží kontinentu: kytarista Adam Solomon pochází z Keni, a zpívá v autentické svahilštině - tedy v jazyce, který má ve východní Africe úlohu linguy francy, a slouží tedy ke vzájemnému dorozumění velmi širokého spektra rozdílných národností.

Rehema trk 7 08:20 / stah 3:40

Donné Robertse z Madagaskaru uslyšíme v písni, která je příběhem čerpajícím z lidové moudrosti: bezradná žena které chybí životní cíl vyhledá moudrého starce, a ten jí poradí: konej dobro - a dobro se k tobě bude vracet.

Zheng Zua trk 11 /05:45

Z africké lidové moudrosti čerpá i píseň v jazyce Ashanti (ašanty), jímž se mluví v Ghaně: vždy si pamatuj, že láska je silnější než nenávist. A nenávist se nakonec stává břemenem pro toho, kdo ji rozsévá. Ke kytarám se přidává balafon.

Wokyiri Me trk 9 / 04:32

Donné Roberts z Madagaskaru zpívá příběh dvou bratrů, které v chudoba v dětství rozdělila, a když se později v dospělosti opět setkají, společně za to děkují osudu.

Gogha trk 8 / 04:22

Spustit audio