Rodinný život pavoukovců

23. září 2010

Zoologové z Cornell University u jednoho řádu pavoukovců zjistili unikátní rodinný život. Jejich pozorování publikují časopisy Journal of Arachnology a Natural History Magazine.

Taxonomický řád Amblypygi, česky krabovci, je blízce příbuzný pavoukům. Krabovci se vyznačují hranatým tělem s širokou hlavohrudí, velmi dlouhými končetinami a chůzí do stran. Sociální chování je u těchto solitérních dravců stejně vzácné, jako u všech ostatních zástupců třídy pavoukovců, do které spadají i pavouci, štíři a roztoči. Vědci se domnívali, že krabovci mají sklony spíše ke kanibalismu než k rodinnému životu, ale nová pozorování tuto domněnku tak úplně nepotvrdila.

Matka krabovce s mládětem

Zoologové u dvou druhů krabovců chovaných v zajetí - Damon diadema z Tanzanie a Phrynus marginemaculatus z Floridy - pozorovali, že matky a jejich potomci žijí v dlouhotrvajících interaktivních skupinách. Experimenty ukázaly, že rodinná skupinka se dokonce dělí o stejnou kořist. Také uměle rozptýlená mláďata se rychle vracejí do společnosti matky a sourozenců. Toto pro pavoukovce velmi neobvyklé chování krabovcům údajně přináší větší ochranu před predátory. Společenství se rozpadne, teprve když mláďata dosáhnou pohlavní dospělosti (ve věku 12 až 14 měsíců) a stanou se vůči sobě agresivními.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.