Fico by se měl podle europoslanců omluvit za výroky o bulharských sestrách

Slovenský premiér Fico by se měl omluvit, vyzývá jej k tomu skupina europoslanců vedená Janou Hybáškovou z lidovecké frakce. Robert Fico nedávno při návštěvě Libye označil za pachatele bulharské sestry a palestinského doktora odsouzené k smrti za údajné úmyslné nakažení stovek dětí virem HIV. Evropská unie přitom oficiálně považuje zdravotníky za nevinné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Slovenský premiér chtěl v Libyi prodat staré zbraně, a proto se snažil zalíbit, tvrdí skupina europoslanců. Jana Hybášková ze strany Evropských demokratů proto sepsala spolu s několika kolegy otevřený dopis Robertu Ficovi.

"Vyzýváme premiéra Fica, aby okamžitě výrok slova pachatel stáhl a aby se následně omluvil obětem za to, co jim tímto výrokem způsobil," říká Hybášková.

Pokud tak neučiní, chtějí europoslanci navrhnout rezoluci, která by výroky premiéra Fica odsoudila a označila za nepřijatelné. "Barroso, předseda komise, Waldnerová, komisařka pro zahraniční věci jasně říkají: Čtyři bulharské sestřičky a palestinský lékař jsou nevinni," uvádí česká europoslankyně Hybášková.

Slovenská vládní strana SMER se už loni s Evropským parlamentem dostala do konfliktu kvůli koalici s krajně pravicovou Slovenskou národní stranou. Evropští socialisté jí proto podmíněně vyloučili ze svých řad.

Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme