Brněnská vila Tugendhat patrně zůstane městu

Brno odmítá vydat funkcionalistickou vilu Tugendhat zapsanou na seznamu UNESCO potomkům původních majitelů. Radní na mimořádném zasedání zamítli bezúplatný převod objektu a chtějí, aby památka nadále zůstala v majetku města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnská vila Tugendhat

Brněnská vila Tugendhat | Foto: www.archiweb.cz

Podle brněnských radních nelze vilu Tugendhat vydat na základě zákona, na který se potomci původních majitelů odvolávají. Bezúplatný převod by prý navíc znamenal, že by město bylo v budoucnu nuceno navracet i jiné majetky, říká primátor Roman Onderka. "Byla to otázka toho, jaké důsledky by toto rozhodnutí, a to v jedné či druhé rovině, mělo na fungování města, majetek města, na finance rozpočtu města Brna."

K vydání vily sourozenci Tugendhatovi město vyzvali ke konci minulého roku podle zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem. "My se domníváme, že všech pět, respektive šest předpokladů, které ten zákon stanoví, jsou v daném případě splněny," uvedl právní zástupce Tugendhatových Augustin Kohoutek.

Názor brněnských radních nevydat vilu ještě v úterý posoudí zastupitelstvo města. Zastupitelé původně chtěli potomkům majitelů památku vrátit prostřednictvím státu, ten ji však odmítl převzít.

Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme