Flash: David Vávra startuje!

20. březen 2007

AUDIOSLIDESHOW. Představujeme vám nový multimediální webový přehrávač Českého rozhlasu. Startujeme prvním dílem cyklu přednášek o architektuře. Nese název Můžeme dál..., přednášejícím bude ak. arch. David Vávra. Téma: Architektura jako svět fantazie.

Multimediální webový přehrávač

Na konci minulého roku začal v Českém rozhlase vývoj flashového přehrávače. Bude se skládat z několika modulů, měl by být schopen přehrávat audio s doprovodnými obrázky, vloženými videozáznamy, bude z něj možné poslouchat stream živého vysílání. Budou do něj integrovány i podcasty.

Právě dnes jsme spustili první modul, který umí tzv. multimediální prezentace. V první fázi je to zvuk doprovázený přesně načasovanými obrázky - audioslideshow. Do prezentací bude možné vkládat i videa (videoslideshow).

AUDIOSLIDESHOW - Architektura jako svět fantazie

Asi vás nepřekvapí, že Český rozhlas Leonardo je první, kdo tohoto formátu využije. Pro účely popularizace vědy je to ideální nástroj. Spojí mluvené slovo s obrazem, poskytne prostor i pro nejrůznější grafické materiály a dokumenty. Ale multimediální prezentace poskytne také čas pro přemýšlení. V kterékoliv fázi je možné ji zastavit a vrátit se na zvolené místo.

"Vávra, na start!"

Na podzim minulého roku jsem na procházce zahlédl na dveřích klubu Dobeška pozvánku. David Vávra, herec divadla Sklep, v tomto případě spíš akademický architekt a spoluautor Šumných měst, zval na přednášku právě o Dobešce a jejím okolí. Tato akce zahájila seriál setkání s Davidem Vávrou a jeho osobním vidění architektury, jak ji na své profesní dráze architekta i na svých cestách potkal. Ač v názvu čtete slovo "přednáška", jedná se spíše o setkání.

Přednáška David Vávra #17

Jako první jsme zpracovali téma Architektura jako svět fantazie. Přednáška trvá přes třicet minut a doplňuje ji téměř 130 obrázků. Její velká část je věnována tvorbě architekta Jana Kaplického. David Vávra ukazuje jeho inspirační zdroje. Ať máte názor na návrh nové budovy Národní knihovny jakýkoliv, podívejte se, jaká tvorba Jana Kaplického jí předcházela. Poslechněte si, z jakých principů vychází.

Připravujeme pro vás další přednášky-setkání Davida Vávry. Jedna bude věnována duchovní architektuře, další patriotsky Dobešce a jejímu okolí. Připravujeme také audioslideshow věnované Zlínu a rozvoji architektury spojené s továrnami Baťa.

Proč Flash?

Flash je v posledních letech nejrozšířenější nástroj, který se na internetových stránkách využívá pro interaktivní zábavu. Flash umí přehrát více než 90 % uživatelů (více než Windows media nebo Real video). Do atraktivního prostředí lze integrovat přehrávání médií, navigaci i interaktivitu s uživatelem, např. chat.

Flash má integrovaný nástroj pro programování "action script", který umožňuje vytvářet složité aplikace (hry, interaktivní prezentace, části redakčních systémů). Díky integrované podpoře XML může Flash na webových stránkách prezentovat data z robustních redakčních systémů, které získá na základě síťové komunikace se serverem (např. SOAP).

Technické podmínky

Prezentaci ve flashovém přehrávači spustíte na prohlížečích Internet Explorer, Firefox a Opera, které mají nainstalovány Flash plugin minimálně verze 8. V současné chvíli není odladěna funkcionalita pro Linux, pro který je dostupný Flash plugin verze 7.

Flashový přehrávač do sebe integruje multimédia, která jsou datově náročná, je nutné mít rychlejší internetové připojení - alespoň 256 kbps. Ale ztraceni nejste ani s pomalejším připojením (modem, mobilní telefon GPRS/EDGE). Po spuštění prohlížeče však počítejte s větší prodlevou. I na rychlejších připojeních může dojít k poruchám synchronizace obrazu a zvuku. V tom případě stiskněte pauzu a vyčkejte několik vteřin, než se načtou úvodní obrazová data. Pro lepší zážitek z prezentace doporučujeme použití zvětšeného přehrávače.

autor: mrk
Spustit audio