Miloš Zeman ohlásil okamžitý odchod z ČSSD

Bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman chce okamžitě odejít ze sociální demokracie. Důvodem je trestní oznámení, které na něj v kauze advokáta Altnera podal Jaroslav Novák, přezdívaný Večerníček. Zeman má totiž podezření, že za tím stojí současný šéf Lidového domu Jiří Paroubek. Ten to ale tvrdě odmítl a Zemanův krok označil za zoufalou snahu ovlivnit víkendový sjezd strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Trestní oznámení na Miloše Zemana podal Jaroslav Novák, přezdívaný jako Večerníček. Podobných trestních oznámení na politiky už dřív podal víc. Zeman má ale ze dvou zdrojů informaci, že trestní oznámení inicioval Paroubek.

Právě Jiří Paroubek Zemana nejvíce obviňoval z toho, že za současný spor s právníkem Zdeňkem Altnerem nese hlavní odpovědnost. Zeman, jehož zásluhou se sociální demokracie stala před lety vládní stranou, stranu opouští dva dny před sjezdem, který má do funkce předsedy znovu zvolit Jiřího Paroubka.

Šéf Lidového domu Zemanovo obvinění tvrdě odmítl. "Jestli to bude opakovat, tak na něj podám trestní oznámení, protože nic takového jsem neudělal, a myslím si, že to jsou zoufalé snahy Miloše Zemana, jak negativním způsobem ovlivnit sjezd sociální demokracie. Miloš Zeman by podle mne měl zpytovat svědomí, jakou smlouvu podepsal," vyjádřil se Paroubek.

Paroubek podle svých slov vystoupení bývalého předsedy z ČSSD lituje a byl by raději, kdyby Zeman ve straně zůstal a s vedením spolupracoval.

Na chalupě Paroubkových v létě 2005 | Foto: ČTK

Zastupitel Ústeckého kraje za ČSSD a Zemanův zastánce ve straně Jaroslav Foldyna považuje rozhodnutí bývalého předsedy za unáhlené. "Pochopil bych tento krok Miloše Zemana, kdyby bylo prokazatelné, že člověk pod přezdívkou Večerníček je instruován někým ze sociální demokracie. To je něco, s čím by Miloš Zeman nemusel být spokojen. Na druhou stranu si myslím, že bych ty věci vyřizoval na půdě sociální demokracie. Přál bych si, aby Miloš Zeman neodešel ze sociální demokracie," říká Foldyna.

Také místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach považuje možnost, že by za trestním oznámením stál Paroubek, za nesmysl. "Pan Novák rozdává trestní oznámení kolem sebe bez ohledu na politickou stranu a na osobnosti. Neumím si představit a bylo by to pro mne velké zklamání, pokud by někdo z vedení sociální demokracie inicioval takovýto postup. Myslím si, že to není v zájmu sociální demokracie," řekl Českému rozhlasu Škromach.

Zemanův odchod ze strany nic neřeší, myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny za sociální demokraty Lubomír Zaorálek. "Tohle je gesto, které neřeší nic, a myslím si, že je zbytečné."

Krajské organizace ČSSD i po odchodu bývalého předsedy sociální demokracie Miloše Zemana ze strany podporují současného šéfa Jiřího Paroubka, který bude na nadcházejícím sjezdu v Brně obhajovat svou funkci. Zatím je jediným kandidátem.

ČSSD pod Zemanovým vedením uzavřela v roce 1997 smlouvu s advokátem Zdeňkem Altnerem kvůli sporu o Lidový dům. Tomu se podařilo o tři roky později budovu vysoudit. Teď ale na ČSSD vymáhá honorář, který i s úroky a sankcemi od té doby narostl na necelých 20 miliard korun. Zeman už o víkendu vedení strany vyzval, aby zveřejnilo smlouvu, kterou s Altnerem podepsal.

Miloš Zeman se do čela sociální demokracie dostal v roce 1993. Za další tři roky se po úspěchu ve volbách stal předsedou Poslanecké sněmovny. V roce 1998 sociální demokraté volby vyhráli a Miloš Zeman jako premiér sestavoval vládu. V roce 2001 ho v čele ČSSD vystřídal Vladimír Špidla.

ČSSD podává trestní oznámení na Altnera

ČSSD dnes na mimořádné tiskové konferenci oznámila, že podává na advokáta Zdeňka Altnera trestní oznámení kvůli údajnému vydírání. Sociální demokraté se podle svého šéfa Jiřího Paroubka také rozhodli podat na Altnera stížnost k České advokátní komoře. Právník prý poškodil dobré jméno svého klienta.

Související příspěvek si můžete přečíst ZDE.

Marika Táborská, Veronika Malá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme