Projekt elektronického vzdělávání lékařů zahájí FN v Plzni

21. březen 2007

Plzeňská fakultní nemocnice zahajuje svůj první projekt elektronického vzdělávání lékařů. Na takzvaný e-learning získala z evropských prostředků a ze státního rozpočtu 2,8 milionu korun. Za ně připraví internetovou platformu pro vzdělávání lékařů v laboratorní medicíně. Zejména kliničtí, ale i praktičtí lékaři se v projektu virtuální učebny naučí přesně a efektivně volit a následně vyhodnocovat laboratorní vyšetření.

Jaroslav Racek, přednosta Ústavu klinické biochemie a hematologie, jeden z autorů projektu míní, že laboratorní vyšetření je jeden je střípků mozaiky, z nichž se složí diagnóza a následná léčba. Znalosti klinických lékařů v laboratorní medicíně sice jsou, mohly by ale být ještě lepší a hlubší. Projekt by měl podle něj pomoci lékařům dobře vyhodnotit výsledky laboratorních testů, a tím jim zároveň pomoci, aby některé testy neordinovali nadbytečně, nebo naopak, aby na některé nezapomněli.

Studenti

Lékaři mají povinnost se celoživotně dál vzdělávat. Za absolvování projektu e-Labmed, k němuž se po zadání přístupových kódů mohou přihlásit z kteréhokoliv počítače s přístupem na internet, mohou získat kredity. Projekt bude zatím fungovat 1,5 roku a zpočátku se odzkouší na 50 lékařích z nemocnic v Plzeňském kraji. Poté by mohl sloužit i širšímu okruhu uživatelů. Do projektu se zapojili přední odborníci fakultní nemocnice z oborů klinické biochemie a hematologie, imunologie a mikrobiologie.

Základní témata projektu jsou zaměřena například na laboratorní diagnostiku onemocnění štítné žlázy, poruchu kostního metabolismu, diagnostiku alergií či na infekce centrálního nervového systému.

Lékaři

E-learning je nový způsob vzdělávání založený na internetu. Pomocí zvláštních webových stránek a přístupového hesla studující vstoupí do virtuální učebny, kde mohou samostatně studovat připravené materiály, být testováni z probraného učiva, dotazovat se e-mailem lektorů a komunikovat s ostatními žáky. Výhodou tohoto způsobu vzdělávání je zejména to, že není nijak ovlivněn počtem studentů nebo velikostí přednáškového sálu.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio