Figuruje dvojice lidí blízkých Řádu maltézských rytířů v kauze gripeny?

Donedávna v Česku absolutně neznámý rakouský šlechtic Alfons Mensdorf-Pouilly zásadně zahýbal českou politickou scénou. Podle švédské televize SvT je právě on jednou z ústředních postav údajné korupční aféry kolem nákupu a pozdějšího pronájmu stíhaček gripen. Kdo je Alfons Mensdorf-Pouilly a jaké může mít vazby na Česko? Po jedné z možných cest, o kterou se už zajímají i bezpečnostní složky, se vydali reportéři Jan Hrbáček a Pavel Otto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen nad oceánem

Saab J-39 Gripen nad oceánem | Foto: SAAB-BAE Systems

Alfons Mensdorf-Pouilly, člen vážené šlechtické rodiny. Před odvysíláním reportáží švédské televize znal jméno tohoto dlouholetého spolupracovníka britské zbrojovky BAE Systems v Česku málokdo. Naproti tomu v Rakousku je poměrně známou osobou. A s nechvalným puncem korupčníka. V roce 1995 se v tajné nahrávce objevilo jeho nestandardní jednání kvůli nákupu vrtulníků a obrněných transportérů pro rakouskou armádu. Záznam tehdy vedl k obvinění tamního lidoveckého politika Hermana Krafta z uplatkářství.

Pokusil se Alfons Mensdorf-Pouilly o něco podobného i v Česku? Všichni politici, kteří o nákupu gripenů rozhodovali, se shodují v jednom: Poprvé jsme o něm slyšeli až ze švédských reportáží... Názorně to ilustruje třeba reakce bývalého místopředsedy výboru pro obranu a bezpečnost za ČSSD Miloše Titze: "Já jsem se s tímto člověkem až do této doby, jeho jménem, v životě do této chvíle nesetkal. Jestliže Švédové chtěli lobbovat za nová letadla v rakouském letectvu, pak by to mělo logiku. Jak by ten člověk měl vystupovat u nás? Tomu nerozumím."

A jaká byla skutečná role Mensdorfa-Pouilly v české fázi zbrojního kontraktu? Nabízí se vodítko, které může zatím nezmapované vazby tohoto šlechtice na aktéry mnohamiliardové zakázky pro českou armádu dokládat. Řád maltézských rytířů. Zní to jako spiklenecká teorie? Možná. Ale jsou tu určité indicie, které naznačují, že právě lidé s touto charitativní organizací spříznění se do lobbingu kolem gripenů zapojili. Alfons Mensdorff-Pouilly je takzvaným čestným rytířem Řádu.

Český velkopřevor řádu Karel Paar vysvětluje, co to znamená: "To nejsou přímo řádové dekorace, řád má ještě vlastní dekorace pro zásluhy. To jsou takový záslužný kříže." Velkopřevor Paar si na korupční aféru Mensdorfa-Pouilly v Rakousku vzpomíná: "Já to vím, to nebyla jediná k nějaký hospodářský věci."

Abychom se vyvarovali zavádějících spikleneckých teorií, uveďme si základní fakta o Řádu maltézských rytířů. Řád je takzvaným suverénním nestátním subjektem, který má své diplomatické mise v téměř stovce zemí. Zaměřuje se na charitu, pomoc při přírodních katastrofách a boj s leprou. V Česku má pod patronací mimo jiné vyšší zdravotní školu a dvě nemocnice. Pražské velkopřevorství je vůbec nejstarší na světě. Celkem jich existuje šest. Tři jsou v Itálii, další v sousedním Rakousku a poslední šesté ve Velké Británii.

Je nutné říci, že kontakty českých a rakouských členů a příznivců Řádu jsou velmi intenzivní. Mezi zhruba stovkou českých členů maltézských rytířů figurují mimo jiné vlivní podnikatelé a politici. Například takzvaný magistrální rytíř Stanislav Profant, který má úzké kontakty na představitele sociální demokracie. Proč je toto jméno tak zajímavé? Profant se totiž několik měsíců před klíčovým hlasováním Poslanecké sněmovny a Senátu o nákupu gripenů stal jednatelem poradenské firmy Anglo-Czech Trading and Investment.

A právě o ní se v souvislosti se stíhačkami a možnou korupcí zajímají bezpečnostní složky. Česká fáze vyšetřování kvůli gripenům začala už v červnu 2002. Ačkoliv se tehdy žádné důkazy o korupci nenalezly, po odvysílání švédských reportáží bylo ale vyšetřování obnoveno. Mluvčí útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Alena Vokráčková se k tomu vyjadřuje jen obecně: "S ohledem na neveřejnost trestního řízení, nebylo další šetření a následné prověřování věci útvarem dříve prezentováno, aby nemohlo dojít ke zmaření prováděných úkonů.

Z důvěryhodných svědectví několika na sobě nezávislých osob vyplývá, že Stanislav Profant v době, kdy vláda a parlament rozhodovaly o gripenech, několikrát kontaktoval významné politiky a úředníky ministerstva obrany. Chtěli jsme proto znát důvody k těmto schůzkám. Profant se ale setkání s reportéry Českého rozhlasu usilovně brání. Pokoušeli jsme se ho sehnat v průběhu dvou týdnů: telefonem, e-mailem i osobně. Jeho žena dvakrát přislíbila, že se manžel ozve. Od té doby už v jejich bytě už delší dobu nezvedá nikdo telefon.

Udělejme si tedy rekapitulaci. Máme tu dva lidi blízké Řádu maltézských rytířů, jakkoliv to může být okolnost zcela náhodná: poradce Stanislava Profanta z Prahy a Alfonse Mensdorfa-Pouilly z Vídně, který je podle švédských novinářů jednou z ústředních postav údajného korupčního skandálu. Podle televize SvT měl Mensdorff-Pouilly dostat za to, že Česko za vlády premiéra Miloše Zemana gripeny koupí, tajnou odměnu 40 milionů liber. Další významnou částku měl lobbista inkasovat poté, co si nakonec kabinet Vladimíra Špidly nové stíhačky pronajal.

Při vyšetřování případu ale zatím scházelo napojení Alfonse Mensdorf-Pouillyho do Česka. Český rozhlas ale zjistil, že o něm nasvědčuje zájem bezpečnostních složek o poradenskou firmu, ve které působil zmiňovaný Stanislav Profant.

Český rozhlas odvysílá další informace o dosud neznámých aktérech kauzy Gripeny v nejbližší době.

Milan Kopp, Jan Hrbáček, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme