V červenci začne pracovat stálý tribunál pro válečné zločiny

Válečné zločiny bude soudit první stálý mezinárodní tribunál v dějinách. I přes silný odpor Spojených států začne pracovat už od 1. července. Vytvoření této instituce podpořilo v New Yorku 66 zemí světa. To je o šest více, než bylo minimálně zapotřebí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka OSN

vlajka OSN | Foto: OSN

Deset zemí dnes předalo během slavnostního aktu v sídle OSN v New Yorku dokumenty o ratifikaci Římské dohody. Hlavní právní poradce OSN Hans Karel oznámil, že je tak naplněn počet zemí potřebný k nabití účinnosti Římské dohody, která ustavuje stálý mezinárodní tribunál pro válečné zločiny.

Dohoda vstoupí v platnost 1. července tohoto roku. Tribunál by měl začít fungovat během příštího roku v nizozemském Haagu. Spojené státy, které Římskou dohodu původně podepsaly, k ratifikaci nepřistoupily. Současná vláda prezidenta George Bushe celý koncept stálého mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny odmítá.

Česká republika Římskou dohodu zatím neratifikovala, protože podle našeho velvyslance při OSN Hynka Kmoníčka jde o náročný proces, který vyžaduje sladění trestního kodexu a zřejmě i úpravu ústavy.

Olga Krupauerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme