Zaměstnání našich lidí v cizině

12. duben 2002

Každá země má své zákony, které odrážejí momentální situaci a proto se postup bavorských úřadů z Česka nedá příliš ovlivnit. Tady by mohlo asi jen pomoci vyjednávání na úrovni ministerstev, případně nějaké odvetné opatření. Jak mohou Češi v Německu legálně pracovat, o případu řidičů kamionů a o mezinárodní dopravě, hovořil Miloš Tichý z Ministerstva práce a sociálních věcí. Naše zákony jsou vůči cizincům vstřícnější.

Tichý: U nás je to bez povolení zaměstnání.

Jinak právě s Německem máme uzavřené smlouvy, které za určitých okolností dovolují, aby Češi v Německu pracovali. Konkrétně je to například smlouva o sezónních pracích.

Tichý: Na základě této dohody tak pracovalo v loňském roce zhruba 3200 Čechů, dále se jedná o dohodu o vzájemném zaměstnávání za účelem zvyšování kvalifikace a jazykových schopností, to bylo 800 lidí. Ještě existuje smlouva, která řeší případy, kdy český subjekt realizuje v Německu zakázku našimi pracovníky. Působí tady i takzvaní pendleři, kteří dojíždějí každý den.

Pokud byste si tedy našli v Německu zaměstnavatele a způsob zaměstnání odpovídal některé ze smluv, musí pak už on jednat s tamními úřady o pracovním povolení.

Tichý: Je nutné prokázat, že není schopen na místo obsadit německého občana, případně někoho dalšího ze zemí Evropské unie. Německo nechrání jen svůj trh práce, ale celý trh práce EU tak, jak to čeká také nás po vstupu.

U nás by jste se v takovém případě měli obrátit na pracovní úřad nebo na Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde musí každý, kdo chce na základě mezinárodní smlouvy pracovat v Německu, vyplnit formulář.

Tichý: Jedná se o základní identifikační údaje, kde jsou dokladovány znalosti němčiny, určitá kvalifikace. Němci k nám dokonce jezdí dělat s našimi uchazeči pohovory, prověřují především jazykové schopnosti.

Na základě příslibu pracovního místa pak už jen zbývá obrátit se na německý konzulát a získat pobytové vízum, protože dohoda o bezvízovém styku se týká pouze turistů a navíc omezuje pobyt na tři měsíce. V případě práce v Německu je proto vízum nezbytné.

autor: alh
Spustit audio