Zemřel vynikající rozhlasový režisér Jiří Horčička

Český rozhlas s politováním sděluje, že dne 27. 3. 2007, v den svých osmdesátých narozenin, zemřel významný rozhlasový režisér Jiří Horčička.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Horčička

Jiří Horčička | Foto: Alexandr Janovský

Jiří Horčička zasvětil rozhlasu celý svůj tvůrčí život. Jako dětský herec účinkoval už v roce 1937 v inscenacích režiséra M. Dismana, který se stal jeho prvním učitelem. Po válce začal studovat režii na nově vzniklé Divadelní fakultě AMU u E. F. Buriana, studium však nedokončil a v říjnu 1948 nastoupil do svého jediného celoživotního zaměstnání jako režisér Československého rozhlasu.

V druhé polovině 50. let se společně s dramaturgyní J. Strejčkovou podílel na hledání a konstituování nové podoby radiofonní inscenace. Přelomová v tomto směru byla Čapkova Válka s mloky z roku 1958, která se do dnešního den dočkala ve vysílání ke třem desítkám repríz. Horčička koncipoval s využitím tehdejších moderních technologií radiofonní inscenaci jako dynamickou akustickou montáž. Mistrovství ve využití rozhlasových prostředků dosáhl později v oblasti stereofonie.

V šedesátých letech, kdy byl rovněž šéfrežisérem Českého rozhlasu, ze významně zasloužil o vysoké mezinárodní uznání původní české rozhlasové hry. Spolupracoval s vynikajícími českými dramatiky L. Aškenazym, M. Uhdem, J. Ptáčkem, I. Vyskočilem, K. Copem, P. Kohoutem a dalšími. Za inscenaci Aškenazyho hry Bylo to na váš účet získal Cenu italského rozhlasu a televize na mezinárodní rozhlasové přehlídce Prix Italia, jeho inscenace Stehlíkovy Linky důvěry a Vilímkova Neodvratného skonu maratónského běžce získaly hlavní cenu Prix Italia v letech 1966 a 1968. V šedesátých letech hostoval J. Horčička s díly českých autorů v řadě evropských rozhlasů.

Normalizační vedení Českého rozhlasu se snažilo dát Jiřímu Horčičkovi výpověď. Nakonec se režisérovi podařilo ve svých milovaných studiích zůstat i za tu cenu, že točil drobné literární pořady a díla marginálního významu. V osmdesátých a devadesátých letech vytvořil několik monumentálních několikadílných inscenací velkých děl klasické literatury, zejména Tolstého Válku a Mír, Bulgakovova Mistra a Markétku a Werfelových Čtyřicet dnů. Svou tvůrčí práci uzavřel v roce 2001 pěti díly Lázňovského ságy o Merlinovi a Artušově stolci.

Jiří Horčička je podepsán pod stovkami rozhlasových realizací a inscenací, pracoval s pěti generacemi českých herců, byl rozhlasovým objevitelem a pedagogem, podílel se významně na vývoji české slovesné a dramatické kultury a svou prací obohatil akustickou paměť národa.

Jeho odchodem ztrácí česká kultura, a také rozhlas, osobnost, která je výrazně formovala.

Jiřího Horčičku dnes od 17 hodin připomene Český rozhlas 2 - Praha mimořádným uvedením již zmiňované rozhlasové hry Ludvíka Aškenazyho "Bylo to na váš účet" v hlavní roli s Karlem Hogerem, která získala ocenění v soutěži Prix Italia 1964. Po celý den budou k uctění památky zesnulého režiséra vyvěšeny na budově Českého rozhlasu smuteční prapory.

Milan Kopp, Jan Vedral Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme