Policie hledá důkazy o korupci při armádních zakázkách

Protikorupční policie vyšetřuje další armádní zakázky na opravy nejrůznějších vojenských nemovitostí. Podle mluvčí útvaru Aleny Vokráčkové podezírá některé bývalé i současné zaměstnance ministerstva obrany a také několik soukromých podnikatelů z braní a přijímání úplatků i z účasti na zločinném spolčení. Kriminalisté zatím nikoho neobvinili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vstup zakázán

vstup zakázán | Foto: Jan Rosenauer

Detektivové zahájili sérii domovních prohlídek u podezřelých osob, firem a také v několika pracovištích takzvané Vojenské ubytovací a stavební správy, aby získali důkazy o korupci.

Podle Vokráčkové vyšetřovatelé na případu pracují už delší dobu. "V současné době je tato věc ve fázi prověřování, to znamená, že zatím nikdo nebyl obviněn. Celým tímto případem se náš útvar zabývá již více než jeden rok," řekla Radiožurnálu mluvčí.

Vojenská ubytovací a stavební správa obhospodařuje objekty jako například kasárna a další armádní infrastrukturu. Každá ze zakázek, o které se vyšetřovatelé zajímají, sice nemusela být svým objemem velká, v součtu si ale podezřelí mohli přijít na mnohamilionové částky.

"Jednalo se o nelegální způsob získávání veřejných zakázek, zadávaných právě Vojenskými ubytovacími a stavebními správami," uvedla Vokráčková. O jaké konkrétní zakázky a jakou sumu přesně jde, ale odmítla policejní mluvčí prozradit.

Šéfka resortu obrany Vlasta Parkanová novinářům řekla, že vyšetřování by se mohlo týkat přibližně deseti lidí. "Odhadujeme, že se pravděpodobně bude jednat celkově o částku blížící se půl miliardy korun," uvedla. "To, co se děje, není pro mě osobně vůbec žádné překvapení, nejsem tím zaskočena, natož aby mi to vadilo. Já tu akci podporuji a v podstatě ji vítám," dodala ministryně.

Zpravodajský server iDnes s odvoláním na informace Mladé fronty Dnes uvedl, že ministerstvo obrany prohledává 180 policistů. Mluvčí resortu Jindřiška Verešová ale popřela, že by policisté prohledávali samotnou budovu ministerstva. Podle armády je v současnosti vyšetřování v kompetenci policie.

Není to poprvé, co policie řeší korupci v armádě. Naposledy kriminalisté prověřovali veřejné zakázky na úpravy letišť a opravy letištní techniky. V březnu pak navrhli obžalovat osm bývalých vysokých důstojníků armády z korupce. Obvinění údajně koncem 90. let zmanipulovali zakázky za téměř půl miliardy korun.

Loni v lednu zase zadržela policie šéfa odboru infrastruktury ministerstva obrany Miroslava Beňa, když přebíral milionový úplatek od prokuristy firmy Trade Fides. Ta zajišťuje ostrahu šesti muničních skladů. Zakázku za necelé tři miliardy korun získala bez výběrového řízení v roce 2003.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme