Německé úřady zadržely vysokého činitele společnosti Siemens

Aféra s pochybnými platebními operacemi v německém koncernu Siemens má další zápletku. Kvůli podezření ze zpronevěry se ve vyšetřovací vazbě ocitl člen představenstva společnosti Johannes Feldmayer. Policie rovněž prohledala provozy Siemensu v Mnichově, Norimberku a Erlangenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johannes Feldmayer

Johannes Feldmayer | Foto: AFP

Němečtí vyšetřovatelé rozplétají už několik měsíců případ úplatkářství v telekomunikační divizi Siemensu. Manažeři průmyslového gigantu jsou podezřelí z pravidelného odčerpávání mnohamiliónových částek z firemních účtů.

Siemens pak měl tyto černé fondy používat jako úplatky k získávání lukrativních zahraničních zakázek. Jeden z vyšetřovaných manažerů před soudem vypověděl, že tučný obnos vyinkasovali třeba členové vedení italského energetického koncernu Enel.

Zatčení Johannese Feldmayera ale podle všeho souvisí s uplácením zaměstnanecké organizace AUB. Její šéf Wilhelm Schelsky od koncernu obdržel minimálně 14 miliónů eur, aniž za to odvedl adekvátní protislužbu.

Siemens si tak zajišťoval podporu AUB pro svou firemní politiku, která se naopak nelíbila odborovému svazu IG Metall. Sám odborář Schelsky je za mřížemi už od poloviny února kvůli podezření z daňových deliktů.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme