Jak poslouchat Český rozhlas Leonardo

23. září 2010

Přestože Leonardo nemá vlastní kmitočet, možností přijmu je hned několik. Přes internet, digitálně, ze satelitu, živě, ze záznamu... Vyberte si způsob, který vám bude vyhovovat nejvíce.

Vysíláme živě po internetu

Na adrese www.rozhlas.cz/leonardo/live si můžete pustit živé vysílání, tzv. stream. K dispozici jsou tři formáty - Windows Media, MP3 a OGG - v několika kvalitách. Čím vyšší číslo, tím lepší zvuk. Ale také větší nároky na připojení. Tyto streamy se přehrávají v běžných přehrávačích, jako je třeba Windows Media Player nebo Winamp. Můžete si také stáhnout speciální přehrávač Českého rozhlasu iRadio.
Nestačí-li vám poslech, můžete nás i sledovat. Vysílací studio bedlivě střeží tři webkamery. Máte tak možnost sledovat hosty diskusních pořadů nebo redaktory při přípravě magazínů. Stačí kliknout v menu na odkaz Živý obraz ze studia - video se přehrává přímo ve stránce, k jeho zobrazení ale budete potřebovat program RealPlayer.

vysílání Českého rozhlasu Leonardo v přehrávači iRadio

Rádio na přání: MP3 archiv a podcasty

Naše pořady s vámi mohou být kdekoli, kde to váš MP3 přehrávač dovolí. Ke stažení jsou v Rádiu na přání, většinou krátce po premiéře pořadu. A nezapomínáme ani na uživatele podcastů, touto formou nabízíme všechny pořady.

Digitální a satelitní vysílání

Živé vysílání naladíte i bez připojení na internet. Český rozhlas Leonardo je součástí multiplexu A, digitální sítě vysílající prostřednictvím DVB-T. Signál je dostupný v Praze, Brně, Ostravě a na Domažlicku. V létě by se mělo pokrytí rozšířit také na severní Čechy. K příjmu potřebujete televizi s vestavěným digitálním přijímačem nebo tzv. set-top-box, který ke své televizi připojíte. Existují i DVB-T tunery pro počítače a notebooky. Kromě příjmu pozemního vysílání je také možný příjem ze satelitu. Vysíláme z družice Astra 3A v paketu CS Link (dříve CzechLink).
Digitálnímu vysílání, pozemskému i satelitnímu, se věnuje speciální web Českého rozhlasu na adrese www.rozhlas.cz/digital.

příjem digitálního vysílání Českého rozhlasu Leonardo na počítači

Dobrodružství poznávání 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

Na našich webových stránkách www.rozhlas.cz/leonardo naleznete každý den nové informace řazené do tématických celků: Věda, Technologie, Člověk, Svět, Příroda, Historie a Vesmír. Vybrané články doplňují fotogalerie, zvukové záznamy, audioslideshow nebo videoreportáže. Kromě toho publikujeme také zprávy z nejrůznějších oblastí vědy a techniky.


Poslechu Leonarda se věnuje také Nula-jednička 2. 4. (audio)

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.