Protipovodňová opatření ve Veselí nad Lužnicí

29. březen 2007

Téměř před rokem byly jižní Čech pod vodou. Tání sněhu a vydatné deště zvedly hladiny jihočeských toků. Jedním z měst, které voda nejvíce zpustošila bylo Veselí nad Lužnicí, které ohrožovaly rozvodněné řeky Lužnice a Nežárka. Škody po povodních město opravuje ještě letos.

Opravy by měly skončit do podzimu. Jak potvrdil starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák, město stále hledá možnosti na vybudování protipovodňových opatření. Důležité pro ně bylo zpracování projektu Flamis, který mapuje situaci ve městě od Novořeckých splavů až k Veselí. "V současné době vzniká dokumentace pro územní řízení, kde by měly být zahrnuty jednotlivé hráze, ať už mobilní nebo pevné. Financovány budou z dotace ministerstva zemědělství. Zatím ale není jasné, jak splníme daná kritéria pro udělení dotace," uvedl starosta Novák.

Kromě mobilních a pevných hrází, které by měly Veselí nad Lužnicích chránit před dalším pustošením případnou velkou vodou, by městu jednoznačně nejvíce pomohlo vybudování poldru Krkavec.

Jihočeský kraj má na každý rok ve svém rozpočtu částku 50 milionů korun, které investuje do nejrůznějších protipovodňových opatření. Patnáct milionů z této částky mohou přímo získat obce v rámci grantového programu.

Hejtman Jan Zahradník doplňuje, že jednou z priorit kraje je vyřešit situaci na rybníce Rožmberk: "Máme samozřejmě nyní i prostředky, abychom mohli reagovat na to, když stát nás požádá o spolufinancování protipovodňových opatření. Víme dobře, že velmi významná je situace na Lužnici a Nežárce. Nedávno jsme jednali se starosty obcí a s dotčenými subjekty a dohodli jsme se, jedním z velkých opatření, které chceme realizovat a kde chceme hledat státní podporu, je na Rožmberku. Zatím jsme se nerozhodli podpořit vybudování poldru Krkavec."

Hejtman předpokládá, že každoroční krajské finance vyčleňované na protipovodňová opatření by měly do regionu přitáhnout i další státní peníze na tyto účely. Očekává tak, že v příštích letech by se na ochranu před velkou vodou v kraji měly v souhrnu vynaložit částky v řádech stamilionů až miliard.

autor: čro čb
Spustit audio