Chybná definice připraví Česko možná o slivovici

Chyba nebo úmysl úředníků může české pěstitele švestek připravit o název slivovice. Při přepisu nařízení Evropské unie o alkoholických nápojích totiž z definice slivovice vypadla klíčová věta. Podle ní by se název mohl v budoucnu používat pouze pro pálenku s přídavkem lihu. Destilát z pěstitelského pálení by se už slivovice nejmenoval. Likérky, které líh do destilátu ze švestek přidávají, by ale název slivovice mohly používat dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

švestky

švestky | Foto: Josef Veselý | Zdroj: Český rozhlas

Klíčová věta vypadla při přepisování definice z přílohy do hlavní části nařízení Evropské unie o alkoholických nápojích. Europoslanec Jan Březina se zpravodajem dokumentu jednají, jak chybějící větu do textu doplnit. Ovšem, jak Březina řekl Radiožurnálu, už trochu ztratil na optimismu, protože se dozvěděl, že problém je složitý a potřeba bude nejenom spolupráce Evropského parlamentu, ale také Rady a Komise.

"Tato záležitost by se měla otevřít na tripartitním jednání těchto orgánů. Spoléhám se na to, že zpravodaj slíbil pomoc. Doufám, že česká slivovice se nestala součástí nějakých jiných taktických her, jak mi někteří lidé naznačovali a že se to rozumným způsobem povede zkorigovat," řekl Českému rozhlasu Březina, který nevylučuje ani možnost, že se může jednat i o úmyslné pochybení.

Také z pěstitelských pálenic se ozývají slova nesouhlasu, jak potvrzuje i Josef Růžička, majitel pálenice v Krnčicích u Moravských Budějovic: "Dost nadávají a ptají se, jak se to tedy nakonec má jmenovat. Co tedy budeme oficiálně moci pálit? Pro nás je slivovice pouze destilát ze švestek. Likérky do ní ale začaly přidávat líh. Tím pádem se slovo slivovice zprofanovalo. Čistý destilát by ale neměl obsahovat žádnou příměs něčeho jiného."

Po vynechání klíčové věty, by tedy slivovicí nemohl být čistý destilát z ovoce, ale pouze ten, do které bude přimíchaný jinak vyrobený líh.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič doufá, že Česko o slivovici nepřijde. "Chci věřit, že je to nedopatření a že to nebylo způsobeno tlakem nějakých lobbistických kruhů," říká Gandalovič.

Blanka Černá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme