Labský kanál u Přelouče nedostal výjimku ze zákona o přírodě

Ministerstvo životního prostředí brání výstavbě tříkilometrového kanálu u Přelouče, který má umožnit lodím plout po Labi až do Pardubic. Ministr Martin Bursík tak vyslyšel hlasy ekologů, kteří od počátku poukazují na riziko negativního ohrožení lokality Slavíkovy ostrovy, v níž se vyskytují desítky unikátních živočichů a rostlin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní elektrárna Přelouč

Vodní elektrárna Přelouč | Foto: ČEZ

Ministr Martin Bursík projektu neudělil výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Stavba vodního stupně není podle ministerstva opodstatněná a zásadně by ovlivnila život 26 desítek kriticky a silně ohrožených živočichů a rostlin unikátních Slavíkových ostrovů.

S výstavbou tříkilometrového kanálu, který má splavnit Labe do Pardubic, ale počítá ve svém územím plánu Pardubický kraj. Vicehejtman Roman Línek je z rozhodnutí ministerstva zklamaný a doufá, že kraj nakonec kanál dostaví.

"Jsem přesvědčený, že i přes tuto komplikaci to neznamená skončení dosplavnění Labe do Pardubic, protože by to byla obrovská škoda. Předpokládám, že to znamená spíše volání po jiném technickém řešení. Nicméně může nastat víceletá prodleva dokončení tohoto díla," řekl Českému rozhlasu Línek.

Marie Matúšů, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme