EU bude o protiraketové obraně jednat až po NATO

Evropská unie bude o protiraketovém štítu USA jednat až po Severoatlantické alianci. To je jeden ze závěrů neformální schůzky ministrů zahraničí Evropské unie v německých Brémách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frank-Walter Steinmeier a Javier Solana

Frank-Walter Steinmeier a Javier Solana | Zdroj: ČTK

Nejprve se poradí NATO a to potom bude jednat o plánované americké protiraketové obraně s Ruskem, uvedl v Brémách Frank-Walter Steinmeier, ministr zahraničí Německa, které je předsednickou zemí Evropské unie. Teprve pak by se případnou výstavbou protiraketové základny v Polsku a radarové stanice v Česku měli zabývat šéfové diplomacií sedmadvacítky. V úvahu připadá jejich další pravidelná schůzka, která se bude konat v druhé polovině dubna v Lucemburku.

Ministři zahraničí členských zemí Unie jednali také o budoucím postavení Kosova. Většina zemí podporuje návrh zvláštního vyslance OSN Marrti Ahtisaariho, který počítá s budoucí nezávislostí této jihosrbské provincie, ve které tvoří převážnou část obyvatel Albánci. Určité výhrady mají Slovensko, Španělsko a Itálie, ale tyto země podle svých vyjádření nebudou blokovat společný postoj Evropské unie.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme