4.4.

4. duben 2007

Rough Music: Eliza Carthy Houslistka a zpěvačka Eliza Carthy patří k nejvýraznějším postavám současné britské folkové scény, jejím otcem je legendární britský folksinger Martin Carthy, nositel Řádu britského imperia, její matkou je neméně významná zpěvačka Norma Waterson. Své zatím poslední album Rough Music pojmenovala podle anglického tradičního venkovského zvyku, který je obdobou pranýřování: když se člověk dopustil nějakého závažného přečinu, ostatní vesničané obklopili uprostřed noci jeho dům a spustili co největší rámus z cílem vyštvat hříšníka z vesnice. Eliza ale dodává, že se snažila aby hudba z alba Rough Music byla mnohem příjemnější.

King James Version 04:23

Turpin Hero, anglická lidová píseň o lupiči jménem Turpin, který bral nejen bohatým, ale i chudým, zpěv Elizy Carthy doprovází dvoje housle, viola i knoflíková harmonika melodeon.

Turpin Hero 05:45

Eliza Carthy má v repertoáru i tance, tedy instrumentálky s výrazným rytmem. Tance hornpipe obvykle tančili námořníci v přístavních barech, ten následující je kuriozní svým 3/2 taktem.

Cobbler's Hornpipe 03:59

Běžnou praktikou folkových hudebníků je spojovat několik lidových melodií či tanců do jedné sady: takovým případem je i nahrávka Upside Down, Vzhůru nohama: Eliza Carthy tento název zvolila, protože začíná v ostrém tempu a končí v pomalém.

Upside Down: Double Lead Through/Highland Mary/Dear Tobacco

Eliza Carthy u nás několikrát vystupovala - naposledy například na loňském festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. V následující instrumentální skladbě nás zavede na vesnickou tancovačku.

Scan Tester's Country Stepdance/Lemmy Brazil's No. 03:32

Maid On The Shore (meid on dz šór), Dívka na pobřeží, zpívaná acapella Elizou Carthy a jejími hudebníky, patří mezi písně, v nichž hrdinovi či hrdince podaří nastražit pro svoji oběť kouzelnou léčku.

Maid On The Shore 03:24

Eliza Carthy čerpá i ze skotské lidové hudby: příkladem je následující skladba v níž vedle houslí hraje i trombon.

Mr. McCusker & Mr. McGoldrick's English Choice 04:59

Tom Brown 04:09

Spustit audio