Bazary, zastavárny, sběrny a zloději

16. duben 2002

Bazary, zastavárny a sběrny barevných kovů jsou místy, kam se zaměřuje pozornost zlodějů. Ne že by je vykrádali, ale mohou tam naopak uloupené věci prodat. Samozřejmě jenom u těch méně poctivých živnostníků. Rozhodně se nedá říci, že by zákon takovému jednání nebránil. Záleží především na tom, jak se ke kradeným předmětům postaví majitel bazaru nebo zastavárny, respektive co o nich zjistí.

Polák: Živnostníci provozující službu bazaru výkupem použitého zboží, musí podle živnostenského zákona dokládat původ zboží. Musí mít doklady pro případné kontroly živnostenských úřadů, například značku firmy, údaje o fyzické osobě a ostatní data, která původ zboží jednoznačně prokáží.

Zdůrazňuje Václav Polák z ministerstva průmyslu a obchodu. Problém je ovšem v tom, že majitelé bazarů a zastaváren nemohou žádat po prodávajících například občanský průkaz nebo pas. Záleží tedy na prodávajícím, jestli se jim nějak prokáže a na majiteli bazaru, jestli zboží neznámého původu přijme.

Polák: To se týká bazaru i sběrných surovin, podnikání ve sběrných surovinách je upraveno zákonem o odpadech, kde je uvedeno, že ten kdo odpady nakupuje, má možnost nahlédnout do osobního průkazu totožnosti toho, kdo odpad nabízí.

V každém případě u obou druhů živností je zřejmé, že jejich majitelé by měli odmítnout zboží nejasného původu, zejména tehdy, když prodávající nechce prokázat svou totožnost. Jinak se vystavují nebezpečí postihu při kontrole živnostenským úřadem.

Polák: Kontroly jsou systematické, speciálně zaměřené na tyto oblasti a původ zboží kontrolují.

Pokud chybí potřebné doklady, majitel bazaru anebo sběrny může dostat vysokou pokutu a případně přijít i o živnostenský list. Kromě barevných kovů se největšímu zájmu zlodějů těší především mobilní telefony. Snadno se dají ukrást a také prodat. Ovšem každý mobilní telefon má svoje výrobní číslo, tzv. IMEI, které je vytištěno pod baterií. U nových typů se jen těžko pozmění. Postupně se začíná vytvářet seznam, tzv. blacklist ukradených přístrojů. Nejdále je společnost Eurotel. Té můžete nahlásit odcizení vašeho mobilu, ale jak zdůrazňuje mluvčí Jan Kučmáš, musíte i prokázat, že jste takový telefon vlastnili.

Polák: Musí také ukázat doklad, že mu byl skutečně ukraden. Chceme tím předejít šprýmům a jednoduchá kopie, opis protokolu o nahlášené škodě je nutný. Vše se musí stihnout do 24 hodin od doby krádeže, protože podle českého obchodního práva existuje statut nákupu za dobré vůle. Jen za těchto podmínek můžeme přístroj zablokovat a také být chráněni před soudními spory

Seznam ukradených mobilů od Eurotelu je na internetových stránkách Mobil serveru. Podobnou službu někdy koncem roku plánují i další dva operátoři a pokud se dohodnou o vzájemném blokování, bude ochrana mobilů daleko účinnější.

autor: alh
Spustit audio