Legenda o vědě

23. září 2010

Není to zase tak strašně dávno, co jsme se my, děti, učívaly ve škole, že jen vědecké je pravdivé, že pravdivé je pouze marxistické a marxistické je vědecké. Říkává se tomu tautologie, čili definice kruhem, dokazované dokazovaným.

Dokazovali nám dokazovaným, že se musíme hezky učit, abychom se stali platnými členy společnosti. Jejich.

Dosáhli toho, že jsme nechtěli mít nic společného ani s marxistickou vědou, ani s marxismem, ani s Leninem, ani s Kapitálem (míněna kniha). A už vůbec ne se stranickou legitimací.

Potud rám obrazu druhé poloviny XX. století v Čechách, na Moravě, ve Slezsku i na Slovensku, úhrnem v Československu.

V jejich vědecké hagiografii byl český lev ve státním znaku zbaven pohlavních znaků, ve jménu viktoriánské morálky Komsomolu. A zbaven i královské koruny, byl opatřen hvězdou.

V témže pojetí se nesla i oficiální ikonodulie, tedy uctívání obrazů svatých, neboť komunistická ideologie převzala mnohé od církve svaté, s tím, že stranická organizace neuznává existenci Boha, jehož roli se v trapně omezených lidských možnostech pokusila převzít ve jménu vlastní všemohoucnosti a vševědoucnosti.

Seriál o Kodexu gigas se pohybuje v jiném rámu, v jiném obraze, jiných barvách a zcela jiném pojetí.

Osciluje v rozpětí mezi legendou a vědou XXI. století. Ve spektru je přirozeně obsažena i velká kapitola dějin umění a kultury jako takové, společnosti tak, jak ji známe, jinými slovy řečeno, Kodex gigas dodnes sleduje osudy Evropy a Evropa v něm obrazí osudy své.

V seriálu se pokoušíme vysvětlovat řád a strukturu textů legend. Systematičnost a strategii, plán i cíl.

Což ostatně odpovídá i zjištění tentokráte stroze vědeckému. Archeologie pracuje se skutečností. Tu dávnou nedokážeme interpretovat jinak než v hypotéze. Tam, kde archeologie předá svá fakta, která nelze zpochybnit, přebírá historik roli člověka, který má před sebou nevděčný úkol: úkol rekonstrukce.

Jsme tam, kde jsme začali: u legendy a vědy.

V Českém krasu stojí klášter benediktinů, tedy řádu , který založil i klášter v Podlažicích. V 50 metrů dlouhé travertinové jeskyni žil - prý - kdysi sv. Ivan, poustevník. Teď by muselo nastat dlouhé vyprávění.

Na úvod jistě stačí, když řekneme: legendy jsou součástí vědy. Přinejmenším jako pramen.

autor: Karel Moudrý
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka