Vědecká konference připomene výročí otevření zachráněné synagogy

10. duben 2007

Roční výročí otevření po rozsáhlé záchranné rekonstrukci si připomene unikátní židovská horská synagoga v Hartmanicích na Klatovsku. Ve dnech 25. a 26. dubna se tu uskuteční vědecká konference nazvaná Identita versus integrita: Spolužití Čechů, Němců a Židů (nejen) v oblasti Šumavy a Českého lesa v 19. a 20. století. Více než 120 let starou zchátralou synagogu koupilo občanského sdružení Památník Hartmanice v roce 2002 a začalo ji opravovat. Objekt, který byl na spadnutí, se po obnově otevřel veřejnosti loni v květnu, o pár měsíců později ministerstvo kultury prohlásilo synagogu kulturní památkou.

Na vědeckou konferenci se přihlásily s příspěvkem tři desítky odborníků na židovskou tematiku z Čech a Německa. Přednášky, které představí poslední poznatky o česko-německo-židovském soužití v době rakousko-uherské monarchie, v období samostatného československého státu, za protektorátu i v obnoveném Československu po druhé světové válce, pronesou přední znalci této problematiky.

Rekonstrukce synagogy v Hartmanicích

Kromě historických témat budou účastníci konference hovořit také o současných vědeckých projektech zaměřených na česko-německou problematiku a o stále se rozrůstající spolkové a muzejní činnosti, jeden blok konference bude věnován setkání s pamětníky.

Hartmanice - synagoga
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio