Zámek Opočno se znovu vrátil do vlastnictví státu

Restituentka Kristina Colloredo-Mansfeldová předala zpět státu renesanční zámek Opočno na Rychnovsku. Krajský soud v Hradci Králové totiž loni v září rozhodl, že patří České republice. O provoz se budou i nadále starat zaměstnanci Národního památkového ústavu Pardubice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristina Colloredo-Mansfeldová se synem

Kristina Colloredo-Mansfeldová se synem | Zdroj: ČTK

Podle kastelána Josefa Jiráka je předání zámku pouze administrativní úkon. "Tady se jedná o nemovitosti, čili soud přímo do zápisu sepsal parcelní čísla a čísla popisná budov, to je přímo v soudním rozsudku, co se vrací. Budova zámku, pozemky parku a budovy letohrádek, oranžérie, skleník, všechny nemovitosti, které do toho areálu národní kulturní památky patří."

Právník Kristiny Colloredo-Mansfeldové připustil, že se jeho klientka zřejmě obrátí na evropské soudy. Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 Němci, po roce 1945 připadl dekrety prezidenta Beneše do majetku státu.

Soudy nižší instance v minulých letech zámek potomkům šlechtického rodu vrátily. Jejich rozsudky ale následně zrušil Ústavní soud. Krajský soud v Hradci Králové pak v září loňského potvrdil rozsudek rychnovského okresního soudu, jímž bylo určeno, že opočenský zámek je vlastnictvím státu.

Renesanční zámek je dnes jednou z nejnavštěvovanějších památek v Královéhradeckém kraji, nabízí například unikátní obrazárnu a sbírku zbraní.

Marika Táborská, Dana Voňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme