Mládě gorily Kamby se narodilo mrtvé

V pražské zoo začal dnes nad ránem porod gorilí samice Kamby. Dlouho očekávaná událost, kterou sledovaly tisíce Čechů v přímém přenosu na serveru Českého rozhlasu Odhalení, bohužel skončila smutně. Protože mládě zůstalo během porodu bez kyslíku, malá gorilka nepřežila. K záchraně Kamby byl nutný zákrok ošetřovatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamba čeká na porod

Kamba čeká na porod | Foto: Martin Smrček

První příznaky porodu se u pětatřicetileté Kamby objevily přibližně ve dvě hodiny ráno a v 7:30 byly patrné v rodidlech pánevní končetiny mláděte. Do této doby probíhal porod v pořádku a Kamba vytlačovala mládě ven.

Pak ale nastaly komplikace. "Zhruba za tři čtvrtě hodiny vylezla noha, potom Kamba pravidelně tlačila a vytlačila obě nohy, což bylo zatím dobré, ale bohužel s nohama vyšla i pupeční šňůra, Kamba ji vyndala celou a utrhla," popsal Radiožurnálu situaci ošetřovatel gorilí rodiny Marek Žďánský. Mládě se tak ocitlo uvnitř samice bez přísunu kyslíku a udusilo se.

Ošetřovatelé i poté stále věřili, že Kamba plod vytlačí sama a do porodu nezasahovali. Chtěli, aby se celý proces uskutečnil co možná nejpřirozeněji. Ani po deseti hodinách se však Kambě porodit nepodařilo, bylo proto nutné samici oddělit od ostatních goril a uspat. Následně ji převezli do veterinární ordinace v horní části zoo.

Odborný tým zoo byl složen vedle pracovníků zoo i z humánního gynekologa, neonatologa a anesteziologa. Po velkém úsilí se podařilo zaklíněné mládě vyprostit, chirurgický zásah nebyl potřeba. Zákrok byl i tak dramatický - Kambě totiž selhalo v narkóze srdce a musela být resuscitována.

Kamba je nejstarší členkou pražské gorilí rodiny. Patří k posledním gorilám v evropských zoo, které přišly na svět ve volné přírodě. Narodila se v roce 1972 v Africe, nejspíš v kamerunských pralesích. Jako dvouleté mládě ji odchytili obchodníci se zvířaty. Většinu života prožila v zoo ve východoněmeckém Lipsku.

Matkou se Kamba poprvé stala až ve 35 letech, a to díky samci Richardovi, který do Prahy přicestoval na podzim roku 2003. V současnosti patnáctiletý rodák z Frankfurtu nad Mohanem je i otcem první gorily v Česku, nyní dvouleté Moji. Další přírůstek čeká gorilí tlupu v květnu, kdy má své druhé mládě přivést na svět matka Moji Kijivu.

Martin Hromádka, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme