Česku hrozí nedostatek zubařů, varuje jejich komora

Nové pacienty nepřijímáme - to je podle České stomatologické komory věta, kterou budeme v ordinacích zubních lékařů slýchat stále častěji. Za 15 let má být v Česku o třetinu méně zubařů, ale mají ošetřovat o polovinu více pacientů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zubař a pacientka

zubař a pacientka | Foto: AMI Communications

Česká stomatologická komora by chtěla hlavně zvýšit počet studentů svého oboru, ideálně až trojnásobně. Vzhledem k finanční náročnosti studia to ale není jednoduché. Chce také část zubní péče vyřadit ze zdravotního pojištění. V praxi by to znamenalo, že dospělí pacienti by mohli platit za zubní výplně a ošetření kořenového kanálku až několik set korun.

Podle Jiřího Pekárka v řadě okresů navíc vůbec nefungují zubní pohotovosti. "Není zcela jasné, kdo má zubní pohotovost organizovat, není zcela jasné, kdo ji má platit."

Podle ministerstva je nedostatek zubařů dlouhodobý problém. Jeho mluvčí Tomáš Cikrt řekl, že i kvůli tomu připravují novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. "Tam by byly zdravotní pojišťovny zavázány dodržet určitou dostupnost zdravotní péče, včetně stomatologické."

V Česku připadá na jednoho zubního lékaře asi 1500 pacientů. V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie jsme asi tak někde uprostřed.

Marika Táborská, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme