Moskva požádala Londýn o vydání miliardáře Berezovského

Ruské úřady potvrdily, že začaly trestně stíhat miliardáře Borise Berezovského žijícího v exilu ve Velké Británii. Důvodem jsou jeho výroky pro britský deník Guardian. Tomu Berezovskij řekl, že se v Rusku snaží zorganizovat revoluci, která by svrhla prezidenta Vladimira Putina. Později svá slova zmírnil s tím, že odmítá násilí. Ruské úřady ale přesto žádají jeho okamžité vydání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Berezovskij

Boris Berezovskij | Zdroj: ČTK

Ruský generální prokurátor Jurij Čajka potvrdil, že jeho úřad zahájil proti Borisi Berezovskému nové trestní stíhání. Rozhovor miliardáře pro list Guardian je podle něj otevřenou výzvou k násilné změně ústavního pořádku.

Berezovskij, který získal politický azyl v Británii v roce 2003, prohlásil, že ke změně režimu prezidenta Putina je zapotřebí síly. Zároveň řekl, že poskytuje finanční prostředky nejmenovaným příslušníkům ruské politické elity, kteří usilují o změnu vlády v Moskvě. Podnikatel viní prezidenta Vladimira Putina z narušování demokratických reforem v Rusku a nedodržování ústavy.

Kreml jeho slova pobouřila, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval britské úřady k vydání Berezovského s tím, že jeho výroky jsou rozporu s právem na politický azyl v Británii.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme