Mayo klinika v Brně se rozbíhá

15. duben 2007

Realizace Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně, má v tuto chvíli zhruba osmiměsíční zpoždění. Příčinou byla jednak politická nejistota po loňských parlamentních volbách a následně úsilí ministerstva zdravotnictví zapracovat nákladný výzkumný projekt v hodnotě přibližně dvou miliard do celkové koncepce zdravotnictví v Brně. Ta je nyní hotová a tým, který má projekt ICRC realizovat a řídit, zahájil svou činnost. Více zjistila Zuzana Kopuletá.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu je připravovaným projektem za téměř dvě miliardy korun a Jih Moravy by měl změnit na světové centrum lékařské vědy a přivést tam peníze z grantů, výrobce léčiv i špičkové lékařské techniky. Po měsících diskusí si získal podporu vedení Brna, Jihomoravského kraje a nakonec i současného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Tvůrci projektu už založili nadační fond, který má podpořit odbornou přípravu projektu. "Hlavním účelem nadace je získání prostředků spojených s přípravou projektu, " uvedl ředitel Fakultní nemocnice U svaté Anny, kde by centrum mělo vzniknout, Roman Kraus.

Podle výkonného ředitele projektu ICRC Tomáše Káry je založení nadace ale jen jedním z prvních kroků. "Nadace by měla zajistit prostředky pro výzkumné projekty ICRC a zároveň by měla být zakladatelem vědeckovýzkumné instituce, dále profesionálním řízení projektu a podobně.

Samotné financování projektu by bylo podle plánu jeho otců na nejrůznějších firmách spojených se zdravotnictvím. Například se má jednat o firmy vyrábějící léky, lékařské přístroje a podobně.

I když centrum má před sebou ještě dlouhou cestu k jeho založení, ve své podstatě už pracuje. Skládá se z 12 specialistů, kteří se snaží o jeho realizaci. Vzhledem k tomu, že se jedná o mezinárodní projekt, je to 6 českých lidí a 6 osob ze Spojených států. Ti se pravidelně scházejí a jednají o konkrétních krocích spojených s projektem ICRC.

Spustit audio