Jeden z nejvýznamnějších českých zoologů...

20. duben 2007

...zakladatel české etologie, dlouholetý ředitel pražské zoologické zahrady, mistr v popularizaci vědy... Pokračovat by bylo možné dál. Tak lze charakterizovat jedno jméno - prof. RNDr. Zdeňka Veselovského, DrSc.

Narodil se 26. srpna 1928 v Jaroměři. Už na gymnáziu se začal věnovat ornitologii, kterou se tehdy zabývali všichni začínající biologové. Přečetl také hodně odborných knížek, díky čemuž na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy přišel už jako poměrně vzdělaný zoolog. Studium na vysoké škole ukončil v roce 1952 a pokračoval na ní jako pedagog.

V roce 1959 se dostal do čela zoologické zahrady v Praze a vedl ji až do roku 1988, kdy se dostal do konfliktu s komunistickou mocí a místo ředitele musel okamžitě opustit. Za jeho největší úspěch v této funkci je považována záchrana koně Převalského. Ve skutečnosti to ale nebyla jen čistě jeho zásluha. Se záchranou koně Převalského začali už jeho předchůdci, ovšem byl to právě Zdeněk Veselovský, kdo pochopil, že záchrana tohoto živočišného druhu je velmi důležitá. Pozval do Prahy zahraniční odborníky a tady se sestavila plemenná kniha koně Převalského pro celý svět, čímž byla veškerá práce na záchraně koně Převalského soustředěna v pražské zoologické zahradě. Zahraniční zoologické zahrady se o tehdy již téměř vymřelý druh začaly více zajímat a dnes je již kůň Převalského zachráněn.

Logo

Velkou zásluhu měl Zdeněk Veselovský na přeměně pražské ZOO; z klecového chovu a pouťové atrakce pro diváky se stalo vědecké pracoviště, výběhy byly upraveny tak, aby co nejvíce odpovídaly přirozenému prostředí zvířat, a ta se tak v zahradě cítila dobře, a aby si i návštěvníci odnesli větší zážitek.

Práce v zoologické zahradě Zdeňku Veselovskému pomohla v jeho další činnosti, totiž v založení české etologie. Zvířata měl dennodenně na očích a mohl tak sledovat jejich chování. Prosadit novou vědu však nebylo jednoduché. Tradiční zoologové lpěli na zkoumání fyziologie zvířat, byla pro ně důležitá anatomie, morfologie, systematika. Zkoumání chování zvířat za vědu nepovažovali. Jenže právě pitvání zvířat Zdeňka Veselovského nelákalo, měl rád živá zvířata a bavilo ho pozorovat jejich chování a přemýšlet, čím se podobá chování lidskému. Problém byl i s komunistickou ideologií, která takový pohled na život odmítala. Veselovský však měl určité charisma, vědělo se o něm, že je vzdělaný a vstřícný, a rozhodně mu v prosazení etologie u nás pomohla i jeho funkce v zoologické zahradě. Dnes je etologie respektovaná součást zoologie.

Veselovský se seznámil s Konradem Lorenzem, který za průkopnictví etologie dostal Nobelovu cenu. Právě s ním zaváděl etologii i v našem prostředí. Zabýval se tzv. "zelenou etologií", tedy tou, která sleduje, jak se zvíře chová za přirozených podmínek. Existuje totiž i etologie v lékařství, která také zkoumá chování zvířat, ale v laboratorních podmínkách. Etologie, které se Veselovský věnoval, navazovala přímo na zoologii. Poznatky o tělesné stavbě živočichů doplňoval chováním jednotlivých druhů - jak se na jeho životě podílejí smysly, jakou má denní aktivitu, prokázal, že i zvířata myslí, cítí, chovají se pod vlivem prostředí, a to že je podobné jako u lidí.

Logo

Ke konci svého života Zdeněk Veselovský podnikal cesty do Afriky, kde si na volně žijících zvířatech mohl ověřit své domněnky, ke kterým došel pozorováním zvířat v ZOO. Zemřel v Praze 24. listopadu 2006 na srdeční selhání.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Daniel Mrázek
Spustit audio