Při střelbě na univerzitě v USA desítky mrtvých a zraněných

Neznámý útočník v pondělí na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě v Blacksburgu zavraždil nejméně 30 osob. Podle televizní stanice Fow News bylo obětí dokonce 32 - tento údaj se v nočních hodinách našeho času ukázal, bohužel, jako pravdivý, nemusí být ale konečný. Útočník totiž také zranil další desítky lidí a následně sám přišel o život. Střílel na kolejí univerzity a pak i ve třídách. Masakr je počtem obětí zřejmě nejhorším v podobným incidentem ve školských zařízeních na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté vynášejí zraněnou studentku

Policisté vynášejí zraněnou studentku | Zdroj: ČTK

Virginský polytechnický institut a státní univerzita se staly dějištěm otřesného zločinu. O život tam při zběsilé třelbě přišlo více než tři desítky lidí, většinou studentů. Vedení institutu krátce poté, co se výstřely ozvaly, vyzvalo na webové stránce univerzity žáky, aby zůstali v budovách a nechodili k oknům. Na místo ihned dorazila policie a areál uzavřela.

Jak hlásí náš severoamerický zpravodaj Alexandr Pícha, údaje o počtu mrtvých se zpočátku lišily. Policejní zdroje a univerzita uváděly 21 až 22 obětí, jiné prameny pak až 32 mrtvých. Dalších až 30 osob bylo s různými stupni zranění převezeno do nemocnic. V areálu školy se střílelo dvakrát, nejprve na koleji, kde byli zastřeleni dva studující, a pak přímo v učebnách a laboratořích ústavu.

Na univerzitě během střelby vypukla panika, mnozí se zachraňovali seskoky z oken. Studenti hovoří o tom, že jim neznámý pachatel vyhrožoval už minulý týden, ale i tuto neděli, pumovým atentátem. Ale realizovat skutečně účinná opatření opatření by bylo vzhledem k velkému počtu žáků velmi náročné. Jde o klasický americký kampus, kde studenti i bydlí a areál dosahuje rozlohy městečka.

Místní televize vysílají amatérské nahrávky studentů na malé fotoaparáty a mobily s videem. Jsou na nich slyšet dlouhé minuty desítek jednotlivých výstřelů z automatické pušky. Podle zvuků šlo o jednu zbraň, ale policie našla dvě zbraně. A z obou se podle všeho střílelo. Vše šetří experti na balistiku.

Policie zatím nesdělila totožnost šíleného střelce, ani to, zda šlo o studenta školy. Podle mluvčího Federálního úřadu pro vyšetřování Richarda Kolka dosud nic nenasvědčuje tomu, že jde o teroristický čin, zvážit se však musí všechny možnosti.

Univerzita, na které studuje přibližně 26.000 žáků, leží asi 390 kilometrů od Washingtonu. Střelba se v areálu Virginského polytechnického institutu a státní univerzity odehrála i loni v srpnu. Při zahájení školní výuky tam tehdy pronikl uprchlý vězeň, který při pronásledování zastřelil dva lidi.

České velvyslanectví ve Washingtonu zatím nemá informace o tom, že by mezi obětmi střelby byl někdo z českých studentů.

Nejenom Virginie, ale v celé Spojené státy jsou ohromeny. "Je to tragédie obrovských rozměrů," prohlásil rektor Charles Steger. Své zděšení nad hrůzným činem ve škole ve Virginii už vyjádřil spolu s projevy sostrasti rodinám také americký prezident George Bush. Okamžitě také aktivoval federální policii FBI, která se už na místě zapojila do vyšetřování. Americký Senát i Poslanecká sněmovna přerušily svá jednání minutou ticha a uctily tak oběti tragédie.

"Jde o nejhorší střelbu na nějakém univerzitním areálu v historii naší země," připomněla šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Agentura Reuters napsala, že nová tragédie může ve Spojených státech znovu oživit debatu o násilnostech na školách a či o zavedení přísnějších opatření pro nákup či držení zbraní.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme