18.4.

18. duben 2007

Manu Dibango: Kamer Feeling Jedním z prvních afrických hudebníků, kteří se prosadili ve světovém měřítku, je 74letý kamerunský saxofonista Manu Dibango. Jeho hit Soul Makossa se stal v 70. letech podobným mezníkem, jako třeba brazilská bossa-nova A Girl from Ipanema o dekádu dříve. Poznávacím znakem jeho nahrávek je Dibangův sametově hluboký hlas, výrazné melodické linky saxofonu i účast významných hostí. K nejlepším Dibangovým nahrávkám posledních let patří album Kamer Feeling z roku 2001.

Bolingo City 07:02

Manu Dibango se narodil v kamerunském městě Douala, v dobře situované protestantské rodině. Jeho rodiče ho poslali studovat do Francie, kde se také začal věnovat hudbě. Tehdy se seznámil s americkým jazzem: k jeho ranným muzikantským hrdinům patřil například Louis Armstrong - ale na jeho nových albech už převládají ryze současné vlivy.

Mouvement Ewondo 06:20

První velkou příležitost získal Manu Dibango roku 1972, kdy se v hlavním městě Kamerunu konalo mistrovství osmi afrických států ve fotbale. Dibango k mistrovství natočil znělku, a na druhou stranu desky zařadil svoji verzi místního kamerunského tance makossa. Ze skladby kterou Dibango pojmenoval Soul Makossa se nakonec stal hit, její autor triumfoval ve slavném divadle Apollo v Harlemu i v pařížské Olympii. V příští nahrávce z alba Kamer Feeling ho uslyšíme ve společnosti francouzských rapperů.

Africatie 06:36

Kamerunský saxofonista Many Dibango sice pochází z Afriky, ale díky svým evropským studiím je jako muzikant je napůl Afričan, napůl Evropan.

Ongele Mba 05:25

K významným inspiracím Manu Dibanga patří kubánská hudba, jejíž otisk slyšíme i v závěrečné nahrávce alba Kamer Feeling.

Descarga Around Sango Rkk 05:14

Manu Dibango rád používá vedle saxofonu a zpěvu i mluvené slovo - což je disciplína, která velmi dobře zapadá do dnešní konjunktury taneční hudby a rapu: poslechněme si tedy tohoto 74etého Afričana ve zcela moderním hudebním kontextu.

Ashiko Mouv' t04:37

K Dibangovým inspiracím patřily i staré evropské tance, které do jeho rodného Kamerunu pronikly díky evropským kolonistům, jednou takovou nostalgickou vzpomínkou je skladba K. Dansez-Moi Ca.

Dansez-Moi 04:05

Mulema Etoum 05:22

Spustit audio