Jazyk zůstává v Belgii citlivou záležitostí

Buď budete mluvit vlámsky, nebo budete mlčet. Tak zní příkaz manažerů belgické továrny na automobilové náhradní díly HP Pelzer v Gentu ležícím ve vlámské části země, která hovoří dialektem holandštiny. Porušení příkazu se trestá vyhazovem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gent

Gent | Foto: Marián Vojtek

Výhradní používání holandštiny se vztahuje nejen na pracovní proces, nýbrž i na obědové přestávky. "Máme tu lidi z Itálie, Indie, Polska, Alžírska. Jde o to zabránit vytváření klik," zdůvodnil opatření vedoucí personálního oddělení podniku Geert Vermote.

Jazyk je v Belgii citlivou záležitostí. Vlámové se snaží prosazovat vlámštinu, kde jen mohou, a žárlivě se brání pronikání francouzštiny se sousední valonské části Belgie. Nařízení zatím nevyústilo v žádný vyhazov z práce, ale dva ze 125 zaměstnanců podniku obdrželi písemná varování. Tři písemná upozornění znamenají definitivní odchod.

Místní deník De Standaard dnes napsal, že zejména Turci tvořící 35 procent pracovníků pociťují nařízení jako krok namířený hlavně proti nim. Od odborů proto požadují zásah.

Vermote připomněl, že nařízení získalo souhlas podnikové zaměstnanecké rady. Dodal, že pravidlo "třikrát a dost" bude striktně aplikováno. "Je to opravdu stejný typ nařízení jako například zákaz kouření," dodal.

Vlastimil Milý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme