Sklípkani se vracejí

27. duben 2007

Běhá vám při pohledu na pavoučky babího léta mráz po těle? A co by potom s vámi provedli exotičtí sklípkani, jejichž tělo měří v průměru 12 - 13 cm?

Pro ty z vás, které tato představa zaujala, nebo je pro ně dokonce lákavá, máme připravenou pozvánku do Pestrého světa sklípkanů, který se pro zájemce otevře 10. dubna ve skleníku Katedry biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Letošní výstava je vlastně už třetím ročníkem. Jde o doposud nejrozsáhlejší výstavu bezobratlých živočichů, konkrétně sklípkanů a štírů. Oproti výstavám, které proběhly v letech 2004 a 2005, bude letošní výstava rozšířena o dalších 50 druhů živých pavouků a s celkovým počtem 100 druhů vystavovaných exemplářů se tak stane největší expozicí v České republice. Některé unikáty budou dokonce v ČR k vidění vůbec poprvé. Většina živých exponátů pochází z tropů Jižní Ameriky, Asie a Afriky.

Logo

Výstava nazvaná Pestrý svět sklípkanů se bude konat od 10. do 29. 4. 2007 včetně sobot a nedělí od 10.00 do 16.00 hod.

Připraveny budou i doprovodné akce jako chovatelské poradenství a přednášky o životě bezobratlých živočichů. (Pavoučí hedvábí - unikátní biopolymer a jeho role v životě pavouka; Pavouci a strategie jejich lovu - od lovců ke kleptomanům; Jak se pavouci množí a jak pečují o potomstvo; Role pavoučího kanibalismu při zachování druhového bohatství)

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Marcela Strnadová
Spustit audio