Legendární Jack Rozparovač prý byl polský holič

Legendární londýnský vrah Jack Rozparovač pocházel z Polska a jmenoval se Józef Lis. K tomuto zjištění dospěl jihoafrický vědec Charles van Onselen po třiceti letech bádání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruka s nožem

ruka s nožem | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Profesor Onselen z Pretorie zjistil, že Jackem Rozparovačem byl se vší pravděpodobností londýnský holič Józef Lis. Nedaleko jeho salonu došlo k sérii brutálních a nikdy nevysvětlených vražd prostitutek.

Lis se narodil v roce 1868 v Kielcích a už v dětství byl členem místního gangu zlodějů. V šestnácti letech emigroval do Anglie, kde se podle všeho škála jeho zločinů rozrostla.

"V atlantickém světě se mu otevřely nové možnosti. Kdyby zůstal v Kielcích, pravděpodobně by jeho nůžky sloužily pouze ke stříhání zákazníků," domnívá se profesor Jerzy Szczepanski z Historického ústavu v Kielcích.

Právě Szczepanski pomohl profesoru Onselenovi vypátrat podrobnosti z Lisova mládí. Oba uznávaní historici jsou přesvědčení, že našli skutečného Jacka Rozparovače.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme