Německo volá po změně v čele Světové banky

Německá vláda očekává odchod Paula Wolfowitze z čela Světové banky. V rozhovoru pro list Financial Times Deutschland to řekla spolková ministryně rozvojové pomoci Heidemarie Wieczorek-Zeulová. Ta si myslí, že je situace kolem amerického politika dále neúnosná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Wolfowitz

Paul Wolfowitz | Foto: OSN

Podle německé ministryně ztratil Wolfowitz v čele Světové banky na důvěryhodnosti. Někdejší náměstek amerického ministra obrany se dostal do problémů, když své přítelkyni zajistil povýšení a postaral se jí o štědré navýšení platu. To je podle Wieczorek-Zeulové v rozporu se snahami banky bojovat s korupcí v rozvojových zemích.

Hned za Spojenými státy patří Německo spolu s Velkou Británií a Francií k největším podílníkům Světové banky. V Berlíně panuje podle FTD přesvědčení, že taky americká strana má zájem na novém obsazení prestižní funkce.

"Nejde o konfrontaci se Spojenými státy," dodala k tématu německá ministryně. Podle ní by měl Wolfowitz ze svého chování vyvodit důsledky. "Čím dříve, tím lépe," uvedla Wieczorek-Zeulová.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme