Zemřel bývalý ruský prezident Boris Jelcin

V Moskvě dnes zemřel bývalý ruský prezident Boris Jelcin. Příčinou smrti letos 76letého politika byla podle agentury Interfax, která se odvolává na lékařské zdroje, náhlá srdeční zástava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Jelcin

Boris Jelcin | Zdroj: ČTK

Boris Jelcin se do ruských dějin zapsal jako ten, kdo spolu s ukrajinským a běloruským prezidentem rozpustil Sovětský svaz. Kdo se postavil puči namířenému proti Michailu Gorbačovovi, ale také nařídil invazi do Čečenska. Prezidentem se stal v roce 1991. O rok později nastartoval reformu ruské ekonomiky. Šlo ale o léčbu šokem. Změny vedly k růstu inflace a hospodářské krizi. Přesto ale Jelcin obsadil prezidentskou funkci i podruhé po volbách v roce 1996.

Jeden z jeho bývalých poradců Michail Krasnov o něm ve vysílání Radia Echo Moskvy řekl: "Byla to osobnost. Kontroverzní, složitá, ale velká osobnost. Takové nám, řekl bych, v současné době chybí."

Jelcinova popularita mezi lidmi během jeho vlády upadala. Zhoršoval se také jeho zdravotní stav. Na Silvestra 1999 nečekaně oznámil, že abdikuje. "Odcházím dříve, než vyprší mé období, ale pochopil jsem, že to musím udělat," řekl tehdy Jelcin. Za svého nástupce doporučil tehdejšího premiéra Vladimíra Putina.

V posledních letech měl podle lékařských zdrojů Jelcin srdeční problémy. Na veřejnosti se příliš neobjevoval, poslední velké televizní interview poskytl před rokem ruské státní televizi.

Ke smrti bývalého ruského prezidenta se dnes vyjádřila řada předních světových politiků. Ti ruští v prvních reakcích zdůrazňovali Jelcinův přínos ruské demokracii, zahraniční vyzdvihují především jeho klíčovou úlohu ve zlomovém okamžiku v ruských dějinách, při rozpadu Sovětského svazu. Mnozí o něm hovoří jako o kontroverzním politikovi.

Premiér Mirek Topolánek má Jelcina za historickou osobnost, která své zemi umožnila klidný přechod od sovětského řádu k moderní ruské společnosti. Podle něj má Jelcin své neopakovatelné místo i v česko-ruských vztazích, neboť byl prvním ruským prezidentem, který navštívil samostatnou Českou republiku.

Jelcin bude pohřben ve středu 25. dubna na moskevském Novoděvičím hřbitově. Vladimir Putin na stejný den vyhlásil státní smutek. Veřejné rozloučení s Jelcinem se podle informací tiskové služby Kremlu uskuteční v nejvýznamnějším ruském svatostánku - moskevském chrámu Krista Spasitele.

Pavel Novák, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme