V Nošovicích oficiálně odstartovala stavba automobilky Hyundai

Dlouho očekávaná stavba jihokorejské automobilky Hyundai v severomoravských Nošovicích dnes oficiálně začala. Práci tam postupně najdou tři a půl tisíce lidí. Náklady na výstavbu závodu dosáhnou 1,1 miliardy eur, tedy více než 30 miliard korun, což znamená největší investici v historii České republiky na zelené louce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahájení výstavby závodu Hyundai v Nošovicích

zahájení výstavby závodu Hyundai v Nošovicích | Zdroj: ČTK

I když se pole kolem Nošovic změnila ve staveniště už před měsícem, oficiální punc dostala tato investice až dnes za účasti nejen korejských politiků, podnikatelů a zástupců automobilky.

Vedení automobilky totiž nošovický ceremoniál spojilo se slavnostním otevřením sesterského závodu Kia Motors, které se uskutečnilo v úterý v Tepličce nad Váhom nedaleko Žiliny.

Kia Motors by měl nošovické automobilce dodávat motory. Kvůli tomu vybuduje v Tepličce ještě jeden závod v přepočtu za zhruba tři miliardy korun. V roce 2012 by měl slovenský závod vyrábět 600.000 kusů motorů ročně.

"Díky spolupráci se slovenskou automobilkou Kia Motors bude celková výstavba nošovického závodu levnější, než byla v Žilině. Očekáváme, také, že naše stavba bude minimálně o dva až tři měsíce kratší, Kia byla vystavěna za 26 měsíců," řekl na tiskové konferenci šéf pro výrobu HMC Jong Tuk-in.

Zahájení stavby nošoviského závodu se zúčastnil i předseda Hyundai Motor Company Čong Mong-ku, jehož soud před nedávnem nepravomocně odsoudil za zpronevěru podnikových financí ke třem letům vězení. Českou republiku dnes označil s více než milionem vyrobených aut ročně za evropskou jedničku.

Jako první se v Nošovicích staví převodovkárna. Stavební práce už pohltily desetinu z plánovaných deseti miliard korun, měly by být dokončeny v letošním roce. Od ledna příštího roku chce Hyundai začít navážet a montovat výrobní technologie, což bude investice za zhruba 20 miliard korun.

Zkušební provoz chce Hyundai v novém závodě spustit v září příštího roku. Sériová výroba by měla začít v březnu 2009, kdy bude výrobní kapacita dvou modelů aut činit 200.000 kusů ročně. Po zahájení výroby třetího vozu v roce 2011 se výrobní kapacita nové automobilky zvýší na 300.000 aut ročně.

Hyundai v současné době zaměstnává asi 100 lidí, dvě třetiny z nich jsou Korejci. Postupně by v nové továrně mělo najít práci až 3500 lidí, což by mohlo výrazně ovlivnit míru nezaměstnanosti na severu Moravy. Postupné nábory dnes potvrdil ředitel závodu Sangbog Park. Podle jeho slov by v roce 2009 mělo v automobilce pracovat 2300 lidí a plný stav je plánovaný v roce 2011.

Martin Knitl, Jan Říha, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme