Souhrn z témat o zbrojních průkazech a střelných zbraních

25. duben 2007
Vaše téma

Zbrojní průkazy a střelné zbraně v Česku, to je dnešní Vaše téma, téma pro souhrn, téma pro příští minuty. Zbrojní průkaz u nás má asi tři sta deset tisíc lidí, pravidla pro jeho získání předepisuje zákon z roku 2002. Jak připomíná redaktorka Jansová ve shrnutí dnešního Vašeho tématu, od té doby, co tento zákon platí, se počet držitelů zbrojních průkazů nijak dramaticky nemění.

Lukáš:
Já jsem policista, tudíž vlastně je potřeba neustále zvyšovat svoji kvalifikaci, tak z tohohle důvodu.

Vladimír:
Pro osobní ochranu a ochranu svýho majetku. Letos mi vykradli chatu a strašně tam řádily takový ty špatný živly, tak z toho máme trošku strach všichni, z toho setkání s nima, protože si myslím, že dřív nebo později ... některý chaty opakovaně byly vykradený. A já celkem z těch zbraní strach nemám. Dokážu si představit, že bych toho člověka zadržel, že by prostě nebyl on ten, kterej teda uteče, nebo kterej mě tam hodí do řeky nebo tak.

Lenka JANSOVÁ:
Lukáš a Vladimír minulý týden uspěli u zkoušek na zbrojní průkaz a brzo si koupí vlastní střelnou zbraň. Průměrnému ozbrojenému Čechovi je kolem čtyřiceti pěti až padesáti let, je to stále muž, ale ozbrojených žen v Česku přibývá. Například v Německu tvoří celou pětinu držitelů zbrojních průkazů. Jak říká předseda Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva Zdeněk Štěpánek, stále víc Čechů si pořizuje zbraň k ochraně zdraví, života a majetku.

Zdeněk ŠTĚPÁNEK, předseda Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva:
To je více méně trend z minulosti. Je to hlavně z roku 1996, kdy se vlastně uvolnila možnost získání krátkých palných zbraní, takže celá řada lidí si nakoupila tyto zbraně. A tento trend je držen vlastně i do dneška.

Lenka JANSOVÁ:
Žadatel o zbrojní průkaz musí být psychicky i fyzicky způsobilý zbraň vlastnit, musí mu být až na výjimky víc než jedenadvacet let a dělá speciální zkoušky. Ty jsou jednak teoretické, například otázky ze zákona o zbraních a střelivu, a jednak praktické, manipulace se zbraní, závady a ostrá střelba. Zkoušky také nejsou levné, včetně přípravy vyjdou adepta tak na pět tisíc korun. Od zkoušek na zbrojní průkaz samozřejmě neodcházíme hned se zbraní v ruce. Jak vysvětluje Jaroslav Ondra ze Střeleckého servisu, uchazeč musí podat žádost o vydání zbrojního průkazu podle místa trvalého bydliště na okresní ředitelství policie.

Jaroslav ONDRA, Střelecký servis:
Zahájí se správní řízení a policie podle zákona vyřídí žádost uchazeče neprodleně, to znamená, že v co nejkratším termínu jeho žádosti vyhoví, nebo zamítne. Poté, kdy je uchazeči vydán zbrojní průkaz, stává se pomalu tím držitelem, může požádat Policii České republiky o vydání povolení k nákupu zbraně.

Lenka JANSOVÁ:
Například pistoli pro osobní obranu dostaneme v Česku už za tisícovku, může ale stát také šedesát tisíc korun. Pokud má občan z jakéhokoliv důvodu pocit, že zbraň, kterou má doma, není bezpečná, musí se obrátit na Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva. Potvrzuje to jeho ředitel Zdeněk Štěpánek.

Zdeněk ŠTĚPÁNEK, předseda Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva:
My jsme schopni zjistit technický stav zbraně, pokud ta zbraň je předložena ke kusovému ověření, kusové ověření znamená, že se ověřuje každý kus zbraně, tak samozřejmě za to se nějaký poplatek platí. Dneska je to zhruba u té starší zbraně, která již je označena zkušebními značkami, zhruba osm set padesát korun.

Lenka JANSOVÁ:
Odborníci se většinou shodují na tom, že naše zákony jsou v tomto směru jedny z nejpřísnějších na světě a odpovídá tomu také počet zbrojních průkazů.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lej
Spustit audio

Více z pořadu