Zálesácké okénko

23. duben 2002

A rychle pojďme či spíš pojeďme na vodu, začala vodácká sezóna, tak nebudeme sami. A můžeme si při tom vzpomenout na ty, kteří v dobách vašich dědečků pomáhali vodní turistiku u nás prosazovat, na ty staré trampy a skauty, kteří pluli po Vltavě, královně českých řek.

Dostala se mi totiž do ruky zajímavá knížka s mnoha fotografiemi, nazvaná poselství Svatojánských proudů. Ivan Makásek v ní čtenáře vrací právě do těch dob před více než půlstoletím, kdy Vltava ještě nebyla svázána přehradami a kdy nad Svatojánskými proudy i jinde vznikaly trampské osady, např. slavná Ztracenka se svými písničkami, které dodnes znějí u táboráků.

Logo

Jak to tehdy vypadalo v osadách, to ukazují jejich kroniky, ale jaké to bylo na vodě, o tom hovoří tzv. staniční knihy. Těch bylo asi osm a zakladatel našeho vodáckého sportu Josef Rössler-Ořovský je kdysi umístil na místech na Vltavě, kam se vracel se svojí družinou vodáků tábořit o víkendech, např. v Českých Budějovicích, v Kamýku, ve Žďákově - tam je dnes Orlické jezero - nebo ve Štěchovicích.

Ale potom se po nich slehla zem - až nedávno byla objevena jedna z nich v bývalém hotelu Záhoří právě na místě zatopených Svatojánských proudů - u dnešní Slapské přehrady.

A je to zajímavé svědectví o životě na Vltavě, o plavcích všeho druhu - o vorařích i turistických vodácích, je tam spousta fotek, které lákají romantikou. Třeba fotky, jak projíždějí na kánoích a kajacích skrz peřeje nebo šlajsny - tedy propusti u jezů, a další záběry.

A tak se těšte, kamarádi, třeba vyplujete na řeku i vy, ať už s rodiči nebo s partou. Je to vždycky skvělý zážitek, i když už nepoplujete v těch krásných místech staré Vltavy - ale vždyť je spousta dalších hezkých řek...

autor: Jiří Hromádko
Spustit audio