Zimující medvěd neztrácí na síle

2. květen 2007

Medvědi si zachovávají svalovou sílu a vytrvalost i v situaci, která by u lidí vedla k rychlé atrofii kosterních svalů.

Severoamerický medvěd baribal (Ursus americanus) každoročně stráví několik měsíců zimním spánkem neboli hibernací. V tomto stavu je stísněný v malém prostoru brlohu a nepřijímá potravu ani vodu. U člověka by za takové situace došlo k rychlé atrofii svalů, spojené se ztrátou síly a vytrvalosti. Medvěd si většinu své svalové hmoty zachová.

Medvěd baribal

Zoologové z několika amerických univerzit měřili vytrvalost a sílu kosterních svalů medvědů v coloradském Middle Park. Za tímto účelem si přizpůsobili přístroj pro diagnózu nervosvalových onemocnění u lidí. K měření, které probíhalo vždy na počátku a na konci období zimního spánku, museli medvědy vyzvednout z jejich brlohů. Po skončení testování je zoologové vrátili zpět a vchod brlohu zakryli větvemi a sněhem.

Podle článku v časopise Physiological and Biochemical Zoology zjistili, že po 110 dnech zimního spánku medvěd ztratí pouze 29 % své svalové síly. Pro srovnání, člověk s vyváženou dietou upoutaný na lůžko přijde po 90 dnech o celých 54 % síly kosterních svalů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio