Příprava atentátu na Rádio Svobodná Evropa končí bez trestu

Po patnácti letech soudních peripetií je kauza Minařík definitivně u konce. Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyšší státní zástupkyně v případu někdejšího agenta StB Pavla Minaříka, kterého soudy zprostily obžaloby z přípravy pumového atentátu v sídle Rádia Svobodná Evropa v Mnichově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Minařík

Pavel Minařík | Foto: Archiv ČRo

Verdikt zazněl u Nejvyššího soudu minulý týden v neveřejném zasedání. Mluvčí soudu Petr Knötig ale podrobnosti k rozhodnutí nechtěl říci.

"Mohu potvrdit, že Nejvyšší soud skutečně odmítl dovolání nejvyšší státní zástupkyně k případu obviněného Minaříka. K důvodům odmítnutí dovolání se Nejvyšší soud zatím nebude vyjadřovat, protože rozhodnutí nebylo doručeno účastníkům řízení," uvedl Knötig.

Minařík začínal kariéru jako elektrikář a kulisák. Později se stal hlasatelem brněnské redakce Československého rozhlasu. Komunistická rozvědka potřebovala svého člověka mezi emigranty a zároveň chtěla zdiskreditovat Svobodnou Evropu.

Po srpnu 1968 tedy Minařík simuloval emigraci do Německa a povedlo se mu získat místo hlasatele Svobodné Evropy v Mnichově. Svým nadřízeným v pražské centrále tehdy poslal nejméně tři návrhy na provedení pumového atentátu v prostorách rádia. Státní bezpečnost ale útok neuskutečnila. Akci provedla až v roce 1981 prostřednictvím najatých teroristů rumunská tajná služba a zranila při tom čtyři lidi.

Publicistka Petruška Šustrová považuje verdikt Nejvyššího soudu za šokující. "Kdyby to bylo takhle, tak by nikdy nemohl proběhnout žádný Norimberský proces. A myslím, že pan Minařík má určitě větší penzi, než má třeba mluvčí Charty a lidé, které pronásledovala jeho instituce," podotkla Schusterová.

S rozhodnutím nesouhlasí ani člen předsednictva Konfederace politických vězňů Čestmír Čejka. Podle něj šlo v Mnichově i jasný teroristický akt. "Takto nemůže ta záležitost končit. Odpovědnost za takové činy musí být vyhraněně určena. Není možné se na tyto záležitosti dívat jako že o nic nešlo," zdůraznil Čejka.

Minařík byl za přípravu atentátu odsouzen ke čtyřem rokům vězení už v roce 1993, případ se ale vrátil k doplnění vyšetřování. Od té doby bylo stíhání už dvakrát zastaveno, rozhodnutí pak vždy zrušil Nejvyšší soud. Minařík je teď stíhán už jen za pojišťovací podvod ve výši několika miliónů korun z roku 1996.

Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme