ÚOHS potvrdil rekordní pokutu za kartel strojíren

Rekordní, téměř miliardová pokuta pro kartel 16 strojírenských firem platí. Potvrdil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který současně mírně snížil trest pro dvě z těchto společností - Areva T&D Holding a Siemens AG. Firmy se podle úřadu měly předem domlouvat na cenách za výrobky, které nabízely v tendrech. V podstatě si tak samy rozdělovaly zakázky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Historicky nejvyšší pokutu českého antimonopolního úřadu si mezi sebe rozdělí firmy z holdingů Alstom, Siemens, Areba, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba a Nuova. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže si tyto společnosti po dobu 16 let dělily trh v oblasti plynem izolovaného spínacího ústrojí.

Vůbec poprvé mají sankci platit i firmy, které vůbec nepůsobily v České republice. Podle předsedy antimonopolního úřadu Martina Peciny nemá tato kartelová dohoda v historii úřadu obdoby.

"Tento kartel je bezprecedentní, byl neobyčejně sofistikovaný, neobyčejně dobře orientovaný a škody, které způsobil, zejména odběratelům, byly velmi významné. Stejně jako my se k tomu kartelu postavily i některé další státy Evropské unie, v Maďarsku už ta pokuta padla a některé další státy se tím ještě zabývají."

Souhrnná pokuta ve výši téměř 942 milionů korun ale může podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu zdražit výrobky na trhu. "Historicky nejvyšší pokuta samozřejmě může mít pro ty, kteří ji dostali, takový vliv, že se budou snažit aspoň část té pokuty promítnout do cen svých výrobků. Oni někde ty peníze zase musí získat zpět. Anebo by to muselo snížit jejich zisk. Takže je otázkou, jakou metodu tito výrobci použijí," řekl Ševčík Radiožurnálu.

Verdikt antimonopolního úřadu už je pravomocný, firmy se ještě mohou obrátit na brněnský krajský soud.

Marika Táborská, Petra Steinerová, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme