Kdy nejlépe roubovat

7. květen 2007

Důvodů pro roubování je víc, než si někdy uvědomujeme. Tím asi nejdůležitějším je přeměna plané rostliny v ušlechtilou odrůdu. Dalším důvodem může být proměna zastaralé odrůdy s mnoha vegetativními vlastnostmi na odrůdu méně náročnou, třeba i vzhlednější.

Přeroubování a roubování můžeme provést v několika termínech. První byl v březnu, tedy v období, kdy dřevina nemá mízu a kůru nelze oddělit od dřeva, čemuž odpovídá i metoda roubování. O mnoho úspěšnější bývá roubování prováděné v květnu, kdy lze kůru snadno odloupnout a do připraveného místa vsunout roub. Celou řeznou i roubovací plochu potíráme kvalitním štěpařským voskem a označujeme visačkou. Jak v březnu, tak v květnu používáme tzv. spící rouby, tedy takové, které jsme odebrali ze známých odrůd už v prosinci.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio