Švédský SAAB přiznal vyplácení provizí při prodeji stíhaček

Švédský koncern SAAB, který vyrábí stíhací letouny JAS 39 Gripen, přiznal možnost vyplácení vysokých provizí při prodeji svých stíhaček do zahraničí. V pořadu Uppdrag granskning (Úkol: Prověřit), vysílaného včera večer ve veřejnoprávní Švédské televizi, nejvyšší šéfové společnost připustili, že provize vyplácené takzvaným agentům mohou při jednotlivých kontraktech dosahovat řádu až miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen na letišti

Saab J-39 Gripen na letišti | Foto: SAAB-BAE Systems

Když letos v únoru propukl skandál kolem domnělých úplatků ve švédsko-českých obchodech se stíhačkami JAS 39 Gripen, odmítal výrobce Gripenů kategoricky, že by svým takzvaným agentům vyplácel astronomické provize a tím přispíval ke korumpování českých politiků a dalších činitelů.

Nyní však generální ředitel SAABu Ake Svensson přiznal, že provize pro agenty skutečně mohou dosahovat výše až miliard českých korun a předseda představenstva Marcus Wallenberg navíc možnost miliardových provizí pro tyto zprostředkovatele bránil jako opodstatněnou.

Vlastní iniciativu vedoucí ke korupci SAAB ale stále popírá. Odpovědnost za to, jak s vysokými sumami nakládají, firma údajně ponechává jen na agentech samých. Nakolik jsou nové údaje pravdivé však posoudí až oficiální vyšetřování, které v souvislosti s prodejem Gripenů české armádě probíhá již v několika evropských zemích.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme