Svědectví o zrození Ameriky je "doma"

4. květen 2007

Německá kancléřka Angela Merkelová oficiálně předala USA takzvané "Svědectví o zrození Ameriky" - renesanční mapu světa, na které byl americký kontinent poprvé zakreslen pod tímto jménem.

Ceremoniál předání historického dokumentu proběhl v pondělí 30. dubna v knihovně Kongresu a v prosinci letošního roku by měla být mapa vystavena a zpřístupněna široké veřejnosti, informuje o tom agentura AP.

"Svědectví o zrození Ameriky" sestavil německý kněz a kartograf Martin Waldseemüller v roce 1507. Mapa sestává z 12 fragmentů a zahrnuje všechny známé kontinenty a oceány. V knize, které jsou mapy součástí, kartograf napsal, že nevidí příčiny, proč "Nový svět" nenazvat na počest italského mořeplavce Ameriga Vespucciho, který tento kontinent prozkoumal.

Samotný objevitel Ameriky Kryštof Kolumbus až do své smrti v roku 1506 věřil, že ve skutečnosti našel pouze novou cestu do Asie. Pojmenování Amerika začala evropská kartografie všeobecně používat roku 1520. Ale už v roce 1507 bylo vytištěno 1000 exemplářů Waldseemüllerovy mapy, pouze jeden z nich se však dochoval do současnosti.

V roce 2001 se knihovna Kongresu domluvila s majitelem mapy princem Iohannesem Valdburg-Volfeggem na koupi historického dokumentu za 10 milionů dolarů. Polovinu této sumy vyplatila knihovna, polovinu shromáždili jednotliví dárci.

Fakticky je mapa uložena v trezoru knihovny od roku 2003, nicméně dosud obě strany nemohly provést ceremoniál oficiálního předání dokumentu, protože mapa figurovala na německém seznamu národních kulturních památek.

Tuto a další aktuality můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 4. 5. 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka