Německý prezident chce zřejmě Klarovi udělit milost

Německý prezident Horst Köhler se údajně přiklání k tomu udělit milost bývalému prominentnímu teroristovi Christianu Klarovi. Bez uvedení zdroje to napsal týdeník Stern. Úřad hlavy státu odmítl na zprávu reagovat. Klar sedí za mřížemi už 24 let a na svobodu by se za normálních okolností dostal nejdříve v roce 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: Jiří Hošek

Než se Horst Köhler definitivně rozhodne, chce se s bývalým teroristou sejít, píše dále Stern. Současná hlava státu se zřejmě chystá navázat na tradici svých předchůdců, kteří omilostnili celkem šest bývalých členů Frakce Rudé armády.

Klar byl odsouzen k šestinásobnému doživotnímu žaláři za účast na vraždách předsedy Svazu zaměstnavatelů Schleyera, bankéře Ponta a generálního prokurátora Bubacka.

Klarovi uškodil dopis adresovaný účastníkům berlínské krajně-levicové konference, ve kterém ex-terorista vyzýval k pokračování boje proti kapitalismu. Podle průzkumu zveřejněného rovněž týdeníkem Stern považuje polovina Němců příslušníky RAF za "brutální zločince" a 30 procent pak za "pomýlené jedince usilující o lepší svět."

Brémami otřásá spor, zda může být bývalá teroristka učitelkou

Dědictví teroristické organizace Frakce Rudé armády výrazně promluvilo i do volební kampaně v německých Brémách. Ty zanedlouho čekají jediné zemské volby v Německu v letošním roce. Tématem číslo jedna se v tamní volební kampani stala otázka, jestli někdejší teroristka RAF může působit na základní škole jako učitelka němčiny.

Křesťanští demokraté přijali s "údivem a nepochopením" informaci o tom, že ex-teroristka Susanne Albrechtová učí už deset let děti migrantů nové mateřštině. Vlivný místopředseda poslanecké frakce CDU Bosbach brémským úřadům vytknul pochybení a dodal, že "není možné, aby bývalá členka RAF byla resocializována zrovna prostřednictvím práce s dětmi."

Sociální demokraté a Zelení zase CDU nařkli z populismu a vyvolání pseudokauzy. Bývalý brémský starosta ž řad SPD Scherf zdůraznil, že činy Albrechtové jsou staré 30 let a dotyčná jich upřímně lituje. Politik také připomněl, že ex-teroristka nepatřila k "tvrdému jádru" RAF a nikdy nikoho nezastřelila ani neodpálila žádnou nálož.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme