Justici by měla podle vlády zefektivnit elektronizace

Elektronická podatelna nebo úřední deska přístupná na internetu, by měla být v naší justici brzy samozřejmostí. Vláda schválila předlohu, která počítá s postupnou elektronizací české justice. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si od tohoto kroku slibuje hlavně lepší organizaci práce soudů. Doba řízení by se měla zkrátit a ubylo by i soudců. Obyvatele bude chtít k využívání elektronické formy komunikace motivovat finančním zvýhodněním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze | Foto: Marián Vojtek

"Počítáme s tím, že dojde celkově i k poklesu administrativy, protože dnes podíváte-li se na fungování justice a na to, jak je nakládáno se spisy, jednotlivé úkony, které je nutno učinit ve chvíli, kdy vám přijde písemné podání na soud, tak to jsou úkony opravdu zbytečné a postupná elektronizace je odstraní," myslí si Pospíšil.

Díky elektronizaci by během tří let mohl klesnout počet soudců zhruba o pět set. Soudcům by ubylo zbytečných administrativních úkonů a řízení by se zrychlilo.

Vedle elektronické fáze má stále fungovat i tradiční justice, protože ne každý občan má přístup na internet. "Uvažujeme, že půjdeme cestou, kterou šlo například Německo, že v poplatcích bonifikovalo elektronická podání a elektronické úkony, to znamená pro občana poplatkově bude levnější, když pošle žalobu na soud elektronicky, než když ji pošle písemně," doplňuje Pospíšil.

Marie Matúšů, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme